Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD)'nin kuruluşunun 10. Yılı nedeniyle başkent Viyana'da yapılacak kutlama ülke gündeminin ilk sırasında.

Başbakan Erdoğan'ın 19 Haziran 2014 tarihindeki ziyareti esnasında yapacağı konuşmasına, çeşitli partilerden siyasiler ve Avusturya basınının geniş bir kesimi, 'Türkiye'nin iç siyasetini Avusturya'ya taşıyacağı' gerekçesiyle karşı çıkıyorlar.

VİYANA BELEDİYE BAŞKANI: ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ PROBLEMLİ BULUYORUM

Viyana'nın 20 yıldır Belediye Başkanı Michael Häupl, Başbakan Erdoğan’ın Köln konuşmasını problemli bulduğunu ifade ederek, Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un doğru ifadeleri kullanması yönündeki çağrısına destek verdi. Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’a destek çıkan Häupl, "Erdoğan’ın ne söyleyeceğini göreceğiz. Birçok şey bu konuşmaya bağlı." dedi. Başbakan’ın Viyana’ya gelmesinin kendi kararı olduğunu belirten Belediye Başkanı, "Bu özel bir ziyaret ise özel kalmalı. Ben Erdoğan’ın programının organizatörü değilim, ancak programın yolunda gitmesi için takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Häupl, ülkenin en çok okunan 1 milyon tirajlı Kronen Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, 'Erdoğan histerisine ve özel bir ziyaretin yapay olarak tırmandırılmasına’ karşı uyarılarda bulundu ve
, "Erdoğan’ın 'Asilime olmayın, entegre olun' sözlerini problemli buluyorum. Uyum, Almanca öğrenmek, yasalara uymak ve saygı duymak önemli. Kimse Türklerden kültürlerinden vazgeçmesini talep etmiyor, bu gerekli de değil. Ama Almanca öğrenmek ve uyum sağlamak gerekiyor. Türk toplumunun çoğunluğu da bu görüşe sahip" ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ BAKANI KURZ: ERDOĞAN'IN UYUMU DESTEKLEYİCİ AÇIKLAMALAR YAPACAĞINA İNANIYORUM

Dün Avusturya Dışişleri Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Türkiye-Avusturya İşçi Göçü Anlaşması’nın 50. yıl programı’ dolaysıyla bir Panelde konuşan Sebastian Kurz' dilin öğrenilmesinin uyumun anahtarı olduğunu belirtti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Viyana'ya yapacağız ziyarete değinerek, "Kendisinin uyumu destekleyici açıklamalar yapacağına inanıyorum." dedi.

Erdoğan ziyaretiyle uyum konusunun ne kadar duygusal bir tema olduğunu gördüklerini söyleyen Kurz, "Avusturyalıların göçmenlerin kökenlerine saygı duyması ve kabul etmesi gerekiyor. Aynı şekilde göçmenlerin de yeni vatandaşlarına saygı duymaları gerekiyor." dedi.

BÜYÜKELÇİ GÖĞÜŞ: BAKAN KURZ'UN ÇALIŞMALARI TAKDİRLE KARŞILANIYOR

Aynı programda bir konuşma yapan Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, göçmenlerin artık toplumda başarılı bireyler olarak yer aldığını ifade ederek, Bakan Kurz’un uyum alanındaki çalışmalarının Türk toplumu tarafından da takdirle karşılandığını ve kendisine sempati duyulduğunu açıkladı.

BAKAN İLK KONUŞMASINDA 'ERDOĞAN'I ZAMANINDA UYARMAK İSTİYORUM' DEMİŞTİ

Avusturya Dışişleri ve Uyum Bakanı Kurz, "Erdoğan'ı zamanında uyarmak istiyorum" sözlerine yer vermiş ve, "İnsanlar kökenlerinden ve yeni ülkelerinden dolayı gurur duyabilirler. Türkiye kökenli Avusturyalılar burada yabancı değil, Avusturyalıdırlar " diyerek tartışmayı başlatmıştı. Genç Bakan „Erdoğan Avusturya toplumunu bölmeye kalkışmasın. Uyum hassas bir konu. Yanlış bir konuşma bizi geriye götürür ve iklimi zehirler. Erdoğan'ın buradaki Türklere 'Almanca öğrenin ve Avusturya'ya sadık kalın' gibi doğru şeyler söyleme sorumluluğu var. Ama Almanya'daki gibi tersi bir konuşma yaparsa, bu başta bizim toplumuzun çoğunluğunun ve buradaki  göçmen Türklerin zararına olur." demişti.

YEŞİLLER PARTİSİ YETKİLİSİ ÜLKEYE SOKMAYALIM


Öte yandan 
Yeşiller Partisinden tanınmış sol kanat politikacısı ve uzun seneler parlamento sözcülüğü yapmış Peter Pilz ise Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, "Erdoğan'ı havaalanından geri çevirelim. Ülkeye sokmayalım" dedi. Yine, Yeşiller Federal Milletvekili Alev Korun, Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ)'den Omar Al- Rawi başta olmak üzere birçok siyasi Erdoğan'ın UETD şölenini bahane ederek Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avusturya'da oy isteyeceğini ve buna karşı oldukları yönünde açıklamalarda bulundular.


DEMOKRATİK ÇEVRELER PROTESTOYA HAZIRLANIYOR

Almanya ve Avusturya Alevi Dernekleri ile Demokratik Güç Birliği Platformunun, Viyana'da Başbakan Erdoğan'ı protesto ietmek çin kitlesel bir gösteriye hazırlandıkları belirtildi.

Viyana Emniyet sözcülüğü kutlamanın yapılacağı alan ve protesto gösterilerini kontrol edebilmek için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu. 7 bin kişi kapasiteli buz patenti salonunda yapılacak olan UETD kutlamasına 10 bin kişinin beklendiği açıklanarak, Tüm bu güvenlik harcamalarının 500 Bin Euro tuttuğu verilen bilgiler arasında.

DIŞİŞLERİ VE UYUM BAKANININ KURZ'UN WEB SAYFASI ÇÖKERTİLDİ İDDİASI

Sebastian Kurz'un facebook adresine, Muhsin Yazıcıoğlu logolu bir facebook kişisel sayfasından şu mesaj gönderilerek sayfanın çökertildigi belirtildi. "Ha ha ha, sayfanı Türk Hackerler çökertti" Öte yandan kendilerini Cyber-Warrior Akıncılar rumuzlu (İstanbul-Beşiktaş) olarak adlandıran bir hacker grubu, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un internet sitesini çökerttiklerini açıkladı. Konunun gerçek olup-olmamasını öğrenme amaçlı Dışişleri Basın Bürosu'na yaptığımız başvuru "haberdar değiliz, yetkili burada yok" ifadesiyle cevapsız kaldı.