Libya'dan yola çıktıktan 2 gün sonra, Perşembe sabahı batan teknenin yol açtığı facianın bilançosu artıyor. Daha iyi yaşam koşullarına erişme umuduyla ülkelerini terk eden, ancak bu umutları Akdeniz'in derinliklerinde son bulanların sayısı 231'e çıktı. Kazanın hemen ardından 155 göçmen sağ kurtarılırken, denizin 47 metre derinine diklemesine gömülen teknede sıkışanları arama çalışmalarına, 2 gün ara verildikten sonra önceki gün yeniden başlanmıştı. Tekne batığında 132 ceset daha olduğu tahmin ediliyor.


Ülkede, göçmenlere yönelik sert tedbirler içeren mevcut yasayı değiştirme tartışmaları ise sürüyor. Hükümetin 3 Avrupa direktifine dayanarak, mevzuatta değişikliğe gideceği belirtildi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da, "İtalya şu günlerde, yasal olsun ya da olmasın gerçekten göçmen akınına uğramaktadır. Bu nedenle bugünkü sorunumuz; siyasi ilticaya ilişkin düğümü çözmektir" açıklamasını yaptı.

2013 yılında İtalya'ya kaçak yollarla 30 binden fazla göçmenin giriş yaptığı kayıtlara geçmiş.


BARROSO: “ORADA YAŞANANLARI GÖZLERİMLE GÖRMEK İSTİYORUM"


Bu arada İtalyan yetkililerin, 'Avrupa bizi mülteci dramıyla baş başa bırakıyor' çıkışının ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, mülteci krizine yönelik incelemeler yapmak üzere Çarşamba günü Lampedusa Adasını ziyaret edeceğini belirtti.


Ülkeye gelişinden önce ANSA'ya açıklamalarda bulunan Barroso, "Yaşananları gözlerimle görmek ve bu durum karşısında beraberce nasıl çözüm üretebileceğimizi anlamak için Lampedusa'ya gideceğim. Oraya sadece İtalya hükümetinin daveti üzerine değil, hem kişisel hem de Avrupa Komisyonu'nun dayanışmasını ifade etmek ve bilhassa uzakta bulunarak, Lampedusa dramını hissedemeyen ülkelerin dikkatini oraya çekmek için gidiyorum" diye konuştu.


Bugün, Lüksemburg'ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Komisyonu İçişleri ve Adalet Bakanları Toplantısı'nda Lampedusa'da yaşanan trajedinin ele alınacağını dile getiren Barroso, "Umarım orada, dış sınırlarımız açısından tutarlı bir fikir ortaya konabilir" dedi.

Barroso, "Yaşananlar bir insanlık dramıdır ve birliğe üye diğer devletler de isterse, bu konuda daha fazla şey yapabiliriz" diye sözlerini sürdürdü.