İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye'de son dönemde terörle mücadele yasalarının geniş bir şekilde yorumlanarak, çok sayıda siyasetçi, gazeteci, insan hakları savunucusu ve sendikacının tutuklanmasını eleştirdi.

2012 Dünya İnsan Hakları raporunu açıklayan HRW, Türkiye'deki olumlu gelişmeleri överken, özellikle terörle mücadele yasaları kapsamındaki bazı tutuklamalara ve yargı süreçlerinde şüphelilerin uzun süre cezaevinde tutulmalarına tepki gösterdi.

Türkiye'de yeni sivil bir anayasa için siyasi partiler tarafından yürütülmekte olan çalışmayı olumlu bir gelişme olarak nitelendiren örgüt, Meclis'ten haziran ayında geçen yargı reformu paketini de övdü ancak bu değişikliklerin henüz etkisini göstermediğini kaydetti.

Reform çabaları bölük pörçük'

HRW raporunda, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Ombudsman görevlendirmelerindeki siyasi etkileri de eleştirdi. HRW temsilcisi Emma Sinclair-Webb, 2012 raporunu basına tanıtırken, “Türkiye'de bazı reform adımlarına rağmen çabalar bölük pörçük ve eksik kalmaktadır. İnsan hakları alanında yeni kurumlar, hükümetin kontrolü altında bulunmaktadır ve bağımsızlıktan yoksundur” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin insan haklarını temel önceliği yapmasını isteyen HRW, hükümetin Kürt sorunun çözme çabalarının başarısı için, "tutuklu barışçıl Kürt siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savunucularının serbest bırakılması" çağrısı yaptı.

‘Sovyetlerden beri en kötü dönem'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 665 sayfalık raporunda, 90'dan fazla ülkedeki durumu mercek altına alırken, bu yıl en sert eleştirilerini Rusya'ya yöneltti.

HRW yöneticisi Kenneth Roth, Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Rusya'da insan hakları alanında en kötü gelişmelerin yaşanmakta olduğunu belirtirken, “Putin büyük panik içinde gözüküyor” dedi.

Roth, Rusya'da neredeyse hiçbir örgütlü muhalefete izin verilmediğini kaydederken, sivil toplum kuruluşlarının eşi benzeri olmayan bir baskı altında tutulduklarını söyledi.DW/dpa, AS/BS