Türkiye, yurtdışındaki milyonlarca vatandaşının sorunlarını çözmek, yaşadıkları ülkelerde toplumsal hayata daha etkin katılmalarını sağlamak ve örgütlü bir lobi oluşturabilmek amacıyla somut adımlar atmaya başladı.

Başbakanlık’a bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen “Ortak Akıl Platformu Çalıştayı”na hafta sonu Antalya’da değişik ülkelerden gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bosna Hersek’ten Sudan’a, ABD’den Suudi Arabistan’a 20 değişik ülkeden gelen Türkler TÜBİTAK’ın moderatörlüğünde “beyin fırtınası” yaptı. Toplantının açılışında konuşan YTB Başkanı Kemal Yurtnaç, “Yurtışındaki Türklerin sorunlarını ve çözüm yollarını masa başında belirlemek yerine bunları orada yaşayan sizlerden dinlemek istedik”dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın da temsil edildiği toplantıda yurtdışındaki Türklerin sorunları, Türkiye’nin başka ülkelerde yaşayan vatandaşlarına karşı izlediği politikadaki yanlışlar, Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde toplumsal hayata daha etkin katılmasının yolları, dağınık durumdaki diasporanın güçlendirilmesi ve aralarında eşgüdüm sağlanması ve Türk gençlerin kendi kültürlerini daha yakından tanıması konularında katılımcılar yüzlerce öneri geliştirildi. 100’den fazla kişinin katıldığı “beyin fırtınası” sonucu ortaya atılan fikirler uzmanlar tarafından değerlendirilecek ve önümüzdeki yıllar için Türkiye'nin yol haritası hazırlanacak. Yurtışında altı milyon civarında Türk ve Türk asıllının yaşadığı tahmin ediliyor.

"Uzun yıllar ihmal edildi"

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Suat Bakır toplantıyı değerlendirirken, şimdiye kadar Türkiye’nin yurtdışında yaşayan vatandaşlarına yönelik sorumluluklarının hiçbirini yerine getirmediğini belirtti ve ”İlk defa bu konuya sistematik yaklaşılıyor, uzun vadeli bakılıyor. İlk defa Türkiye yurtışındaki vatandaşlarına yönelik sorumluluklarını yerine getirmek için harekete geçmiş görünüyor”dedi

Toplantıya Almanya’dan katılanlar arasında Türkiye'de çekilen “Kısık Ateşte 15 Dakika” filmini yöneten ve 2011 yılında Faust tiyatro ödülünü kazanan Türk asıllı ünlü yönetmen Neco Çelik de bulunuyordu. Çelik, “Görebildiğim kadarıyla yurtdışındaki Türk vatandaşlarını ideolojiden uzak bir örgütleme çabası var ama tabii bundan nasıl bir sonuç çıkacağını söylemek için erken”dedi. Gazeteci Kübra Gümüşay da, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yurtdışına bilimsel bakış

Antalya toplantısı, Ankara’nın yurtdışında yaşayan Türklere ve sorunlarına bakışında önemli değişiklikler olmaya başladığını gösterdi. “Beyin fırtınası”nın TUBİTAK’ın, yani bilimsel bir kuruluşun moderatörlüğünde yapılması da konuya verilen önemin göstergesi olarak algılandı.

Yaklaşık üç yıl önce kurulan ve 300 kişilik bir personele ulaşan YTB’nin faaliyetinin önemli kısmını yabancı öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmesi oluşturuyor. Şu anda Türkiye’ye YTB kanalıyla gelen ve burslu okuyan 13 bin civarında öğrenci bulunuyor. Afrika, Orta Asya, Balkanlar ve Kuzey Amerika’dan gelen yabancı öğrenciler yaşadıkları ülkelerde YTB temsilcilerinin yüz yüze yaptığı görüşmelerle belirleniyor. Türkiye’de burslu okuyan yabancı öğrenciler listesinde birinci srada 300 kişiyle Somalililer bulunuyor.© DW