Yuvarlak masa toplantısına katılanlar arasında Galatasaray Üniversitesi Felsefe mastır öğrencisi Güven Coşkun, Strasbourg Üniversitesi Sosyal Sorumlusu Roger Miesch ve 20’ye yakın Türkiye kökenli öğrenci hazır bulundu. Strasbourg Üniversite Sosyal Sorumlusu Miesch, Fransa’daki öğrencilerin sosyal haklarını, dernek ve sendika faaliyetlerine katılımını ve yardım imkânlarını anlattı. Kongre başkanı Hakkı Ünal, Türkiye’de öğrencilerin bazı haklarının kısıtlandığını, bu duruma sessiz kalınmayacağını ve bu yüzden Fransalı Türk öğrenciler olarak Türkiye’deki öğrencilerle dayanışma gösterdiklerini ifade etti.

En son Lyon Üniversite öğrencisi Sevil Sevimli’nin Türkiye’de tutuklanması üzerine cezaevindeki çok sayıda tutuklu öğrencinin durumu Türk ve Fransa gündemini meşgul etti. Başkan Ünal Fransa’dan Türkiye’ye bakınca; bazı şeylerin normal gitmediğini tutuklu öğrencilerin sorunlarına çare aramak için böyle bir yuvarlak masa toplantısı düzenlediklerini açıkladı. İki ülke arasında öğrencilerin sosyal, siyasi, bireysel haklarındaki farklılıklar ele alındı. Galatasaray Üniversite öğrencisi Güven Coşkun, tutuklanan bazı öğrencilerin içinden Can Kırmızıgül ve Sevil Sevimli davaları hakkında bilgilerini Strasbourg’lu öğrencilerle paylaştı.

Öğrenci Coşkun, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 534, Türk Öğrencilerin İnisiyatifi verilerine göre bine yakın öğrencinin tutuklu olduğunu duyurdu. Türkiye’de yaşanan adaletsizliğin giderek büyümesi toplantıya ilgi duyan Fransız öğrencilerinin dikkatini çekti.