Merkel bu açıklamayı başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında yaptı. Der Westen ise konuyla ilgili haberi 31 Ekim’de yayımladı.Der Westen’in haberi şöyle:

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin ziyaretinde, PKK'ya yönelik mücadelelerinde Almanlardan daha fazla destek talep etti. Erdoğan ayrıca Türk kökenli Almanlara çifte vatandaşlık hakkının getirilmesini ve AB üyelik müzakerelerine yeni bir ivme kazandırılmasını bekliyor.

Erdoğan, dün Başbakan Angela Merkel ile görüşmesinin ardından, Almanya ve Türkiye’nin daha yakın ve daha başarılı bir iş birliği içinde olması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan’ın Almanya ziyaretine, Başbakan’ın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin eşliğinde salı akşamı açılışını yaptığı Berlin’deki yeni Türk Büyükelçiliği binası vesile oldu. Söz konusu bina, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük temsilciliği olarak kabul ediliyor.

Erdoğan’ın Merkel ile yaptığı görüşmenin merkezinde ise Türkiye’yi doğrudan etkileyen Suriye’deki iç savaş vardı. Erdoğan, ülkesinin şimdiye kadar 105 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiğini ifade etti ve açıklamalarının devamında, yaklaşık 200 bin mültecinin Ürdün ve Lübnan’da barınma imkânı bulduğunu, bunun yanı sıra 2,5 milyon Suriyelinin de Suriye’de yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Erdoğan, Avrupalılara “yardıma ihtiyacımız var” şeklinde çağrıda bulunarak Türkiye’nin, Suriyeli mültecilerin Avrupalılar tarafından kabul edilmesi taraftarı olduğunu belirtti. Federal hükûmet ise bugüne kadar mağdurlara en iyi şekilde bölgede yardım edilebileceği görüşünde diretiyor.

“Kendimizi Türkiye’nin güvenliğinden sorumlu hissediyoruz.” açıklamasında bulunan Başbakan Merkel, Türk hükûmetine, sınır bölgesinde yaşanan kanlı olaylara gösterdiği “itidalli" tepkisi dolayısıyla teşekkür etti. Merkel, bunun yanı sıra Almanya’nın “ terörist eylemlerin söz konusu olduğu her alanda yardımcı olacağının” garantisini de verdi. Merkel ayrıca Federal hükûmetin, PKK’ya yönelik mücadelede Türkiye ile -her iki tarafın İçişleri Bakanlığı Müsteşarlarının görüşmeler için daha sık bir araya gelmesi gibi- daha yakın iş birliğine hazır olduğunu ifade etti.

Merkel, Türkiye ile AB katılım müzakerelerinin Avrupa açısından “dürüstçe yürütüldüğünü” vurgulayarak “Almanya, bu sürecin arkasında yer alıyor.” dedi. Erdoğan ise başka hiçbir ülkenin Avrupa tarafından bu derece kötü bir muameleye maruz kalmadığı eleştirisinde bulundu.