Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile ikili görüşmede bulundu. 'Suriye Halkının Dostları' toplantısına katılan Davutoğlu, 10 ülkenin dışişleri bakanıyla görüştü. Bakan Davutoğlu, 2 günlük temaslarının ardından Türk basın mensupları ile bir araya geldi. Bakan Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini 2 ülke arasında ilişkilerin arttırılacağını belirtti. Türkiye ile Fransa'nın çok köklü ilişkilere sahip olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, ilişkileri ileriye götürmek konusunda 2 tarafın da vizyoner ve pozitif bir anlayışla kararlı olduklarını, ilişkilerde görüş birliğine vardıklarını ifade etti.

Bakan Davutoğlu, Türk-Fransız ilişkilerinde yaşanan krizden sonra Türkiye'nin uygulamaya koyduğu tedbirleri kaldırdığını ve atamalarının da yapıldığına dikkat çekerken, Fransa'nın Bordeaux ve Nantes şehirlerindeki konsoloslukların ve Paris'te Yunus Emre Kültür Merkez'nin açılacağını söyledi. Bakan Davutoğlu, "Terörle mücadele konusunda gerek güvenlik organlarımızın gerek istihbarat birimlerimizin birlikte yoğun bir çalışma içinde olması konusunda mutabakata vardık. Türkiye-AB ilişkileri konusunda Fransa'nın daha pozitif bir yaklaşım içindeyiz. Fransa'da da eski iktidarın 5 fasılda yaptığı engellemenin kaldırılmasını gündeme getirdim. Onlar da bu konuya daha olumlu yaklaşacaklarını ifade ettiler. Önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum. Türkiye ve Fransa'nın birçok bölgesel konuda da işbirliğini geliştirerek artıracak. Bu havzada ekonomisi istikrarlı 2 ülke var. Türkiye ve Fransa rakip olarak değil, birbirlerini tamamlayacak ortak insiyatifler geliştirebilen bir dost ve müttefik ülke olarak çalışması her iki ülkeninde menfaatinedir. Bu rakip algısın yok etme konusunda da genel anlayış rakip olma duygusunu yok etmede görüş birliğine vardık" diye konuştu.

'Suriye Halkının Dostları' toplantısına da geçiş hükümetinin yürürlüğe girmesinin önemini belirten Davutoğlu, "Geçiş hükümetinin yürürlüğe girmesi Esed döneminin bittiği şekilde yorumlanması gerekir. Suriye Dostları grubunun yorumlayışı da budur. Türkiye Suriye ilişkilerinde Suriye halkına verdiğimiz destek sürecek. İkili görüşmelerimde Suriye halkının Türkiye'nin desteğinden minettar olduğunu belirttiler. Herhangi bir şekilde Suriye'nin Türkiye'ye güvenlik riski oluşturmaması için her türlü tedbiri alacağız" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu basın toplantısının ardından Türkiye'ye hareket etti.



GÖ (RT)