‘Türkiye’nin tehdidini bertaraf ederiz'

Ege ve Akdeniz’de petrol aramak için tek taraflı kıta sahanlığı ilan etmeye hazırlanan Yunanistan Başbakanı Samaras, Türkiye’nin tepkisinin sorulması üzerine, “Ne zaman ve kimden tehdit gelirse bertaraf ederiz” dedi

‘Türkiye’nin tehdidini bertaraf ederiz'

Ege Denizi ve Akdeniz’de petrol gaz aramak için Birleşmiş Milletler nezdinde tek taraflı olarak kıta sahanlığı veya Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmeye hazırlanan Yunanistan’ın Başbakanı Andonis Samaras, ‘Türkiye’nin tehditlerinin bertaraf edileceğini’ söyledi. Samaras, ToVima gazetesine verdiği demeçte tek taraflı adım atılıp atılmayacağı konusunu açık bıraktı.
Samaras, ToVima’nın “Yunan kıta sahanlığı ve MEB sınırları için hemen koordinat bildirimi yapacak mısınız” sorusuna “Yapılması gereken yapılacaktır, metodlu ve planlı olarak” yanıtını verdi. “Tepki bekliyor musunuz? Olası Türk tahriklerine nasıl cevap vermeyi düşünüyorsunuz” sorusunu ise “Dürüst ve samimi işbirliği yolları arıyoruz, ne zaman ve kimden tehdit gelirse bertaraf ederiz” şeklinde cevapladı.
ToVima gazetesinin Atina’nın Ege ve Akdeniz’deki kıta sahanlığı veya MEB sınırlarını tek taraflı olarak resmen BM’ye bildirmeye hazırlandığı konusunda açıklama istediği ABD’nin Atina büyükelçiliği yetkilileri açık ve sarih olarak ABD yetkililerinin konu hakkında yakın geçmişte yaptığı açıklamalara atıfta bulundu. ToVima elçiliğin yanıtını “Washington, bu tür eylemlerin, ilgili tüm devletlerle anlaşarak gerçekleştirilmesi görüşünde” şeklinde yorumladı. Gazete iki ABD’li yetkilinin geçen Temmuz ve geçen Mart ayında yaptıkları açıklamaları hatırlattı.

ABD Atina’yı uyardı
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Atina’da “tek taraflı adımlardan kaçınılması önemlidir. Yunanistan’ın, Türkiye dahil komşularıyla tam bir işbirliği yapmadan, böyle bir eyleme girişmesinin çıkarına olduğunu zannetmiyorum” şeklinde konuşmuştu.
Aynı paralelde geçen Mart ayında ABD Dışişleri Enerji Danışmanı Richard Morningstar ise “İlgili taraflar çıkarlarını mantıklı şekilde incelemeli ve herkesin faydalanacağı bir çözüm için görüşmeli” demişti.
Öte yandan, Kathimerini gazetesi aynı konuda Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara’nın olası tepkileri konusunda duyduğu endişeyi dile getirdi. Yunan Dışişleri’nin analizine göre Türkiye, Yunanistan’ın olası tek taraflı kıta sahanlığı veya MEB ilan etmesine toplu tepki gösterilmesi amacıyla Arnavutluk, Mısır ve Libya ile temasa geçti.

Türkiye tanımıyor
Yunanistan, Ege ve Akdeniz’de tüm adalarının 1982 tarihli Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca kıta sahanlığı hakkı olduğunu savunuyor. Türkiye ise bölgenin  “ayrıcalıklı coğrafyaya” sahip olması nedeniyle bu tezi tanımıyor ve Uluslararası Deniz Hukuku sözleşmesini de imzalamıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde petrol arama çalışması başlattığı haberleriyle ilgili “Böyle bir durumda Türkiye de mukabil adımlar atar” demişti.