Özhaseki mektubunda Taksim Gezi Parkı olaylarını Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’ya sınır Kehl kentinde 2009 yılında yapılan NATO zirvesinde yaşanan şiddet olaylarıyla kıyasladı.

Strasbourg ile Kayseri arasında 2011 yılında başlayan kardeş şehir işbirliği çalışmaları devam ediyor.

8 Temmuz 2013 tarihinde  Sosyalist Partisi (PS)  Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries’e mektup yazan meslekdaşı Mehmet Özhaseki ’24 Haziran 2013 tarihinde Strasbourg Belediye Meclisi’nin Gezi Parkı eylemlerinde Türk polisin orantısız şiddetine karşı önerge tasarısını eleştirdi.

Başkan Özhaseki, Strasbourg Belediyesi’nin böyle bir yetkiye sahip olmadığını, yabancı ülkelerdeki eylemleri eleştirmesinin doğru olmadığını mektubunda yazdı.


Strasbourg ve Alsas bölgesinde piyasaya çıkan yaklaşık 400 bin tirajlı ‘Dernieres Nouvelles de Alsace’ bugünkü haberinde ‘Kayseri karışıyor’ başlığıyla belediye başkanı Özhaseki’nin yazdığı mektubu gündeme getirdi.

PS  Strrasbourg Belediye encümeni Şaban Kiper Kayseri’den gelen mektubun kopyalarını Fransız basınına dağıttığını söyledi.

Soruları telefonla yanıtlayan encümen Kiper ‘Gezi Parkı olaylarında eylemcilerin şiddeten yana olduğunu ev, bina ve arabalara zarar verildiğini bu nedenle bu eylemlerin desteklenmesin yanlış olduğunu savundu. Encümen Kiper bu tür olayların Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşandığını ve polisin şiddet uyguladığını ama kimsenin ses çıkarmadığını ‘Gezi Parkı’ için neden bu kadar tepki verildiğini eleştirdi. Ayrıca ‘Gezi Parkı’ na destek eylemlerin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti . Demokrasinin beşiği sayılan Fransa’da  ve Sosyalist Parti teşkilatın üyesi Şaban Kiper encümenlik göreviyle  başka bir partiyi savunması ve eylemcilerin demokratik haklarına müdahale girişimi ile ilgili  söylemleri  uzun zamandır kendi partisi içinde olumsuz eliştirilmekte. Bundan iki hafta önce PS teşkilatı tarafından encümen Şaban Kiper’in  partiden ihraç edilmesi gündeme gelmişti.