Sempozyuma Türkiye'den gelen konuşmacılar içinde CHP Eskişehir milletvekili Prof.Dr. Süheyl Batum, CHP Bursa milletvekili Doç. Aykan Erdemir, BDP İstanbul milletvekili hukukçu Levent Tüzel,  araştırmacı yazar, kadın hakları savunucusu Yaşar Seyman, Türkiye Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Selahattin Özel ve eski SHP Mersin milletvekili Etem Cankurtaran bulundu.

 

 

Sempozyuma Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon (AABF) başkanı Turgut Öker, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) başkanı Erdal Kılıçkaya, Strasbourg AKM başkanı Zeki Kızılgöz, Almanya Alevi İnanç Kurum başkanı dede Cafer Kaplan, çok sayıda AKM temsilcileri salonu doldurdu.

 

Davetliler arasında Strasbourg Başkonsolosluğunu  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Arif Kopuz temsil etti. Sempozyuma  ev sahibi AKM başkanı  Kızılgöz, FUAF başkanı Kılıçkaya'nın davetlilere hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı.

 

AABF başkanı Öker konuşmasında  'federasyona bağlı 253 AKM derneğin  çalışmalarıyla alevi inancın, dalga, dalga Avrupa’ya yayılmasına dikkat çekti.  Aleviler birliğimizi koruyarak toplumsal güç olmak zorundayız. Türkiye'de aleviler ile ilgili tüm gelişmelerde ve ilerleme raporlarında Strasbourg AKM'nin başarılı çalışmalarını övdü'. Sempozyumu eski SHP Mersin milletvekili Etem Cankurtaran yönetti.

 

CHP Eskişehir milletvekili Prof. Dr. Batum “Halk ilk defa sivil anayasa yapıyor. Bu işin altında bir dümen var. Yapılan anayasa gerçek anayasa değil, barış projesi de gerçek değil. Yalan söyleniyor.  Özgür anayasanın mimarı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a inanmıyoruz” dedi.

 

BDP İstanbul milletvekili Tüzel ' Madımak'ta ölen aydınlarımız, 30 Mart 1972'de katledilen 10 devrimci ve bütün kayıplarımızı saygıyla anıyorum. Türkiye’de darbelerle hesaplaşıldığına, göstermelik yargılamalara ben de inanmıyorum. Ülkemizde antidemokratik yapı devam ediyor. Bu süreci hepimiz yaşıyoruz. Kalıcı barış sadece silahların susması anlamında olmayacağını aynı zamanda demokrasinin basamağı olmalı. Bütün toplumsal sorunlara çözüm getirmeli. Kim istemez ki barışı, barışı hepimiz isteriz. Bu barış sürecinde AKP'nin hangi oyunu tezgahlama peşinde olduğu soruları takılıyor. Birbirimizin haklarına sahip çıkalım. Kürt ve Anadolu halkı emperyalist oyunlar ve savaş senaryolarına teslim olmayacak” dedi.

 

CHP Bursa milletvekili Doç. Erdemir konuşmasında siyasetten çok akademik çalışma örnekleriyle akademik konuşması herkesin dikkatini çekti. Milletvekili Doç. Erdemir “Alevi örgütlenmesinde en fazla genç toplumu Strasbourg’ta gördüm. Son 50 yıllık tarihe bakarsak Aleviler çok yol kat etti. Hareketleri beslenme hareketi olmadı. Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde alevi örgütlenmesi öz kaynaklarıyla yola çıktı. Hiçbir yerden beslenmediniz, yardım almadınız. Başkalarının esareti sizin mutluluk kaynağınız olmadı. İyi ki size önerilenleri reddettiniz. İyi ki zor yolu tercih ettiniz. Önce hak dediniz. Bu süreçte hep ayrımcılığa mağdur kaldınız. Ama ayrımcı hiç olmadınız. Şiddet yaşamın bir parçası olacak buna hazırlıklı olun. Nedeni şiddet freni olmayan bir arabadır. Gaza siz basarsınız ne zaman duracağınıza araba ve yol şartları karar verir. Türkiye şiddette frene basmaya karar verdi. Ama bu arabanın freni yok. Savaşan bütün taraflar için bu arabada fren yok” dedi.

 

Araştırmacı yazar Yaşar Seyman “Dünyada çalışma barışını hükümet, sendika ve işveren korur. Türkiye’de sendikalar hiç bilinmez. Fark edilmez bile. Ne özgürlük, ne eşitlik var. Ama emekçiler kardeştir her zaman dayanışma içindedir. Özgürlük eşitlik neden ülkemizde yaşan mıyor? Çünkü bizi yönetenler bu üç kavramdan çok uzaklar. TBMM 550 koltuktan sadece 50'si kadın. 200 koltuk işgal altında. Türkiye’de düşünce özgürlüğü, kadın hakları, eşitlik maalesef yok' açıklamasından sonra .

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyon başkanı Özel konuşmasında 'aleviler öldürülmeye layık görülüyor. Bu sorun giderilmedikçe mücadelemiz devam edecek. Türkiye’de aleviler ısrarla sünnileştirilmek isteniyor. Bu zihniyetle bu katliamlar daha devam edecektir. Biz her zaman tartışırız, kırgınlıkları bir kenara bırakmalıyız, birbirimize küsmeyeceğiz. Bu zihniyet değişmediği sürede Başabakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa değişikliği bizim için de bir şey değiştirmiyor' dedi.

Yaklaşık dört saat süren sempozyumdan sonra Strasbourg AKM üyeleri konuşmacılara plaket takdim ederek teşekkür ettiler.