Murat Kuseyri-Stockholm


Olayların çıkmasından bu yana Polis yaşları 14 ila 21 arasındaki 16 genci gözaltına aldı ve mahkeme yangın çıkarmakla suçlanan 18 yaşındaki bir genci tutukladı.


Bir varoşta bitirken Stockholm’un başka varoşlarında başlayan olayları önlemede yetersiz kalan Stockholm Polisi çevre illerden takviye istediği gibi, taktik değişikliğine gideceğini ve yanan arabalara müdahale etmeyeceğini açıkladı.


Polis yetkilileri gençlerin arabaları yaktıktan sonra polisin olay yerine gelmesini beklediklerini ve saldırıya geçtiklerini belirtiyor. Polis Şeflerinden Jörgen Karlsson gençleri yatıştırmak için 2010 yılında Göteborg’de çıkan olaylar sırasında polisin denediği ve olayları yatıştırmada etkili olan aileleri devreye sokma yöntemini uygulayacaklarını söyledi.

Polis, sosyal büro görevlileriyle birlikte olaylara karıştığından süphe edilen gençlerin ailelerini ziyaret edecek ve çocuklarını denetim altına almasını isteyecek.


ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ABD VATANDAŞLARINA UYARI


Stockholm’de bulunan ABD Büyükelçiliği İsveç’te bulunan vatadaşlarına elektronik mektupla olayların çıktığı Husby, Tensta, Kista, Rinkeby ve Fittja semtlerine gitmemeleri için uyardı. ABD Büyükelçliği’nin Basın Şefi ABD vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanmasından sorumlu oldklarını ve bu yüzden tehlikelere karşı kendi vatandaşlarını uyardıklarını söyledi.


Geçtiğimiz hafta Polisin 69 yaşında aklı dengesi bozuk bir Finliyi ateş ederek öldürmesinden sonra Husby semtinde başlayan ve giderek Stockholm’un diğer varoşlarına yayılan isyan dün İsveç Parlamentosu’nda da tartışıldı.


Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Fredrik Olovsson “İskandinavya’da işsizliğin en yüksek olduğu toplumda yaşıyoruz. 70 bin ne okula gidiyor ne de çalışıyor” dedikten sonra Başbakan Fredrik Reinfeldt’e  olayların çıkmasında sorumluluğu bulunup bulunmadığı sorusunu yöneltti.

Reinfeldt sosyal demokratları varoşlar yanarken ucuz puan almakla suçladı ve parti kaygılarını bir tarafa bırakıp aileler, yetişkinler ve tüm toplumun şiddeti engellemek ve sükunu sağlamak için birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.


OLAYLAR İSVEÇ’İN BÖLÜNMÜŞ BİR ÜLKE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR


Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanı Åsa Romsson bu haftanın Stockholm için kara bir hafta olduğunu ve olayların İsveç’in bölünmüş bir ülke olduğunu gösterdiğini  ve bunun ardında politik sorumluluk bulunduğunu ifade etti.

Irkçı ve yabancı düşmanı gruplar da kitleleri etkilemek için yeni Facebook grupları kuruyor ve olayların tüm sorumluluğunu, İsveç’in göçmen politikası ve göçmenlere yıkmaya çalışıyor.

Irkçı ve yabancı parti İsveç Demokratları ise olayların parlamentoda tartışılması için bir önerge verdi. 31 Mayıs günü 5 günden beri Stockholm varoşlarında çıkan olayların kapsamlı bir biçimde ele alınıp tartışılması bekleniyor. anf