Fule, Avrupa Parlamentosu Sosylist grup üyesi Kıbrıslı Rum Antigoni Papadopulu’nun Avrupa Komisyonu’na sunduğu ve Komisyon’dan Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü hemen uygulaması, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik kışkırtıcı faaliyetlerine son vermesini sağlamak için daha kararlı adımlar atmasını talep ettiği yazılı bir soruyu yanıtladı.

Stefan Fule, Avrupa Komisyonu’nun ‘Türkiye’nin Avrupa yükümlülüklerini uygulamasının birliğe giriş sürecine yeni bir çaba olacağına’ ilişkin kararlarına değindi.

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komiseri, taahhütlerin yerine getirilmesinde ilerleme sağlanamaması durumunda Komisyon’a göre 2006’da alınan önlemlerin kaldırılması için koşulların oluşmayacağına dikkati çekti.

Fule yanıtında, Konsey’in 10 Aralık 2012 kararlarından da bahsederek Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilişkileri normalleştirmeye yönelik hiçbir ilerlemede bulunmamasının üzücü olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere süreci Ekim 2005’te başlamıştı.

Türkiye bugüne kadar 34 fasıldan 13’ünü açıldı. Sadece bir fasıl açılıp kapandı ve bu da bilim alanında oldu.

Aralık 2006’da Türkiye’nin Ankara Anlaşması’na uygulamadığı gerekçesiyle Kıbrslı Rumlar sekiz faslı bloke etti.

Sekiz fasıl, Malların Serbest Dolaşımı, Hizmet Sağlamada Kurulum ve Özgürlük, Mali Hizmetler, Tarım ve Kırsal Gelişim, Balıkçılık, Ulaşım Politikası, Gümrük Birliği ve Dış İlişkiler’den oluşuyor.

Buna ek olarak Fransa, beş faslı, Aralık 2009’da da Kıbrıs altı faslı dondurmuştu.

Müzakereye açılan en son fasıl, İspanya’nın Haziran 2010’daki AB Başkanlığı sırasında olmuştu.

Üç faslın daha açılması ihtimali bulunuyor, ancak Komisyon müzakerelerin şimdiki aşamasında bunun çok zor olduğuna, Türkiye de bu fasılların açılmasının şimdilik pahalıya mal olacağına inanıyor.