Avrupa'dan İspanya'ya 125 milyar dolar

Avrupa'da korkulan oldu

Euro bölgesinde korkulan oldu. Kıtanın en büyük ekonomilerinden İspanya, ülkedeki ekonomik durgunluk ve bankacılık sektöründeki sıkıntıları gidermek için Avrupa Birliği'nden yardım talep etti. Euro bölgesi liderleri de Madrid'e 125 milyar dolarlık yardım yapmayı kabul etti.

Euro bölgesinin 17 maliye bakanının yaklaşık  2 buçuk saat boyunca yaptıkları ve bazı kaynakların verdiği bilgilere göre hararetli tartışmaların yaşandığı toplantılarda euro liderleri ve İspanya'nın verilecek kredi tutarı üzerinde anlaştıkları belirtildi.

Eurogroup'tan yapılan açıklamada, "Bankacılık sektöründeki sermaye gereksinimin bütün senaryolar dahil edildiğinde 100 milyar euro yani 120 milyar dolar olduğu hesaplandı" dedi.

Madrid'de basın toplantısı düzenleyen İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos, "İspanya euro bölgesi liderlerine bankacılık sektörü için yardım talep etme niyetinde olduğunu belirtmişti" ifadesini kullandı.

Euro bölgesi İspanya'nın talebiyle birlikte, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından, toplamda ülkeleri kurtarmak için 500 milyar euroluk finansman yarattı.

HARARETLİ TARTIŞMA

Reuters haber ajansının eline geçen bilgilere göre, video konferans sırasında IMF'in İspanya'ya sağlanacak yardımdaki rolüne yönelik ateşli tartışmalar yaşandı.
Tartışmaların sonunda IMF'in İspanya'nın bankacılık sektöründe yapacağı reformları denetlemesine, AB'nin ise Madrid hükümetinin makro ekonomiye yönelik planlarını kontrol etmesine karar verildi.

Euro bölgesi liderlerinin 17 Haziran'daki Yunanistan seçimlerinden önce piyasalardaki güvene yönelik olarak İspanya'ya yardım etmek istedikleri de belirtildi.

PİYASALAR OLUMLU KARŞILAYACAK

Analistler piyasaların Pazartesi günü bu gelişmeyi olumlu karşılayacağını belirtti.

İngiliz Barclays bankasının Avrupa Baş analisti Edmund Shing, "İspanya'ya yapılan yardımın 100 milyar Euro (120 milyar dolar) gibi yüksek bir rakam olması, oldukça gerçekçi bir hamle. Hala paranın tam olarak kimden ve nasıl geleceğine yönelik detaylar gelmedi. Bu merak uyandıracaktır. Bu gelişme piyasalar için olumlu bir gelişme olsa da detaylar gelene kadar piyasalar tetikte kalmaya devam edecektir" dedi.