Tokat'ın Zile nüfusuna kayıtlı, uzun seneler İstanbul cezaevlerinde siyasi tutsak olarak zindan gerçekliğini yakından yaşayan Hasan Dinler, son dönemlerde iade amacıyla Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde tutuklanan Türkiyeli anti-faşistlerinden sadece biri.


AB'ye girmek için her fırsatta  iki yüzlüce "açılım süreci" nden, " kürt sorununa çözüm" den söz eden AKP hükümeti, bir yandan Orta-Doğu'nun jandarmalık görevi için yeniden kolları sıvarken, ülke içinde ise demokrasi güçleri ile insan hakları örgüt ve kurumlarına saldırmaktan ve yurt dışında yaşayan siyasi sürgünlere, iade terörü estirmekten geri durmamaktadır.


 Türkiye, Avrupa ülkelerinde yaşayan demokrat, devrimci ve anti -faşistler üzerinde iade terörü estirmeye son vermelidir.



  Hasan Dinler'i Türkiye'ye iade etmek için tutuklayan İsviçre yetkilileri, Türkiye hükümetiyle suç ortaklığı yapmaktan vaz geçmelidir.


İLTİCA HAKKI İNSAN HAKKIDIR




İSVİÇRE'DE TUTUKLU HASAN DİNLER SERBEST BIRAKILSIN


Ekonomik ilişkiler uğruna anti-demokratik uygulamaların, gözaltılar ve katliamların yoğun yaşandığı Türkiye hükümetiyle işbirliği içinde olan birçok batılı hükümetler bir insan hakkı olan, iltica hakkını engellemekle kendi anayasalarıyla da çelişmektedirler.

Aşağıda Hasan Dinler Dayanışma Komitesi'nin konuya yönelik açıklamasından bir bölümü yayımlıyoruz.


"Avrupa devletleri Faşist Türk devletinin bu saldırı politikalarına ayak uydurmakta gecikmedi Yıllardan beri politik ilticacılara yönelik iade tehdidini hep gündemde tutuyorlar.  Türkiye’deki çıkarları ve rant kapma dürtüsüyle harekete ederek uluslararası yasaları ve kendi yasalarını hiçe saymaktalar... Bu nedenle Avrupa devletleri politik mültecilere yönelik tutuklama, terörize etme, sınır dışı ve iade saldırılarını giderek her gecen gün artırıyor. Son bir yıl içinde onlarca politik mülteci faşist Türk rejiminin talebi doğrultusunda söz konusu devletler tarafından tutuklanarak iade edilmekle tehdit edildiler, ediliyorlar.

İsviçre’de politik mülteci statüsüne sahip olan Hasan Dinler de bunlardan biri. 13 Mayıs’ta bulunduğu iltica kampından alınarak sınır dışı edilmek üzere cezaevine kondu. Uzun yıllar Türkiye’de cezaevinde politik tutsak olarak kalan Hasan Dinler hakkında Yargıtay’ca onanmış müebbet hapis cezası bulunmaktadır. Politik kimliğe sahip insanların tutuklanması ve faşist Türk devletine teslim edilmek istenmesi, Avrupa’da yaşayan politik mültecilere ve göçmenlere gözdağı vermeyi de amaçlamaktadır.

Hasan Dinler’in iade edilmesi durumunda ömür boyu hapis yatacak ve özgürlüğü yok edilecektir. Hasan Dinler iade edilmesi durumunda yeni saldırılara da maruz kalacaktır.

Bundan dolayı Hasan Dinlere sahip çıkmak hem insani bir görevdir, hem de politik bir hakkın savunulmasıdır. Hasan Dinler’le Dayanışma komitesi olarak İsviçre devletinin devam eden bu hukuksuzluğa derhal son vermesini ve politik iltica hakkının tanınarak özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.

Bu konuda duyarlı herkesi dayanışmaya ve başta İsviçre devletini, uluslararası insan hakları kuruluşlarını Hasan Dinler’e özgürlük talebiyle tepkilerini ifade etmeye çağırıyoruz."

14 Mayıs 20013


Hasan Dinler’le Dayanışma Komitesi

[email protected]