Türkiye’den Yunanistan’a geçenlerin sayısı ortala 6 bin 900 düzeyinden bin 951’e geriledi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un üst düzey AB yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, Balkan güzergahını izleyerek Avrupa’ya gelenlerin yüzde kırkının AB kriterlerine göre sığınma hakkı alma ihtimali oldukça düşük.

Gelen Suriyelilerin sayısında düşüş var

AB’nin sınır koruma örgütü Frontex verilerine göre, Ocak ayı içerisinde Türkiye’den Yunanistan’a gelenlerin sadece yüzde 39’u Suriyeli. Bu sayı geçtiğimiz Eylül ayında yüzde 69 düzeyindeydi. Buna karşın yüzde 8 olan Iraklıların oranı 25’e, Afganlıların oranı ise yüzde 18’den 24’e çıktı. Iraklı ve Afganlıların Suriyelilere oranla sığınma hakkı elde etme oranı daha düşük. Aynı şekilde ekonomik nedenlerle AB’ye geldiği düşünülen Kuzey Afrika ülkelerinden gelenlerin de şansı düşük görülüyor.

Ocak ayında Türkiye’den 60 bin kişi

Rakamlara göre, Ocak ayı içerisinde Türkiye’den Yunanistan’a geçen sığınmacıların sayısı 60 bin 466 oldu. Bu sayı günde ortalama bin 951 kişi  anlamına geliyor. Resmi rakamlara bakıldığında Aralık ayında günde ortalama 3 bin 497, Ekim ayında ise 6 bin 929 kişi Türkiye’den Yunanistan’a geçiyordu.