Avukatı Cecilia Vettori, “Seda’nın İsviçre’den halihazırda edinmiş olduğu siyasi oturum hakkını gösteren belgeyi mahkeme heyetine sunduk. Bunun yanında Seda için İtalya’dan da siyasi sığınma hakkı talebinde bulunduk” dedi.  Vettori ayrıca Aktepe’nin  tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğine dair kararın da beş gün içerisinde verileceğini belirtti.

Duruşma salonuna Aktepe’nin  23 yaşındaki İsviçreli erkek arkadaşı Robin Niederhauser’ın alındığı ancak Aktepe ile görüşmesine izin verilmediği öğrenildi.

Siyasi oturum aldığı İsviçre’den,erkek arkadaşı Niederhauser ile “tatil amaçlı” İtalya’nın Toskana bölgesindeki Livorno kentine bağlı Castiglioncello beldesine gelen 28 yaşındaki Seda Aktepe, Castiglioncello’da kaldığı otele kaydını yaptırmasının ardından isminin  interpol tarafından arananlar listesinde bulunması nedeniyle İtalyan güvenlik güçlerince gözaltına alınarak tutuklandı. Aktepe, Pisa’daki Don Bosco Hapishanesi’ne konuldu.

Türk pasaportu olan, İsviçre’den ise sadece siyasi oturumu bulunan Aktepe hakkında  “yasadışı örgüt MLKP üyesi olmak” gerekçeleriyle  hakkında 3 yılı 1 ay 1 günlük kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunuyor. Aktektepe, 2010 yılında iltica ettiği İsviçre’den 2013 Şubat ayında siyasi oturum aldı. İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Aktepe’nin, yakalandığı İtalya’da, Floransa 2. İstinaf Mahkemesi tarafından yargılanmasına başlandı.

Aktepe’nin davası İtalya, Fransa ve İsviçre’den bazı siyasi gruplar ve sivil toplum örgütleri tarafından yakın takibe alındı. Aktepe’nin serbest bırakılması talebiyle, başta internet ortamı olmak üzere, özellikle “Türkiye’nin insan haklarına saygılı bir ülke olmadığı”, “hapishane koşullarının çok kötü olduğu” ve “işkence yapıldığı” iddiaları üzerinden yoğun bir kampanya yürütülüyor.