Schengen için sınır önlemlerini artırdı


Bulgaristan'ın Schengen vize sistemine dahil olmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, bu ülke ile Türkiye sınırında geçen yıl kurulan 58 kilometrelik Entegre Gözetim Sistemi sayesinde kaçak geçişlerin azaldığı belirtildi.

Sınır gözetin sisteminin teknik sorumlusu Boyka Angelova, AA muhabirine yaptığı açıklamada "AB'nin dış kapısı olan Bulgaristan'ın sınırından kaçak kuşa bile tahammülü yok" dedi. 

Başkent Sofya'daki bir fuarda sınır polisinin çalışmalarını temsil eden bölüme görev yapan Angelova, 2012 yılının Haziran ayında faaliyete geçen radarlı güvenlik sisteminin ilk kez kamuoyuna tanıtıldığını belirtti. 

Yönetim merkezi Türkiye sınırına yakın Svilengrad şehrinde bulunan sistemin, Kapitan Andreevo ile Lesovo gümrük kapıları arasındaki 58 kilometrelik bölümünde hiç bir kaçak geçiş yapılmadığı tespit edildi. 

Sınırda 15 kilometrelik alanda tüm hareketleri tespit eden radarların merkeze görüntülü sinyal verdiği, şüpheli durumlarda güvenlik güçlerinin anında müdahale ettiği belirtildi. 

Boyka Angelova, sistemin tüm Bulgaristan–Türkiye sınırında, Rezve köyü bölgesine kadar uzatılması için gerekli işlemlerin sürdürüldüğünü, tüm yatırımların Bulgaristan bütçesi tarafından karşılandığını söyledi.