Türkiye ile girdiği yarış yüzünden son 30 yıl içinde askeri harcamalarda sınır tanımayan Yunanistan, ekonomik krizin faturasını orduya ödetiyor. Son iki yılda tüm askeri mühimmat ihalelerini iptal eden Atina hükümeti, dün kabul ettiği 517 milyon euroluk tasarruf paketi kapsamında Yunan ordusunda son yılların en büyük kesintisine gitti. Yeni tasarruf tedbirleri kapsamında ordunun 2012 yılında yapacağı 104 milyon dolarlık silah alımı iptal edildi, 333 milyon euroluk mühimmat alımı da rafa kaldırıldı. Ayrıca Yunan Hava Kuvvetleri ve donanmasında da küçülmeye gidildi. Yunan Savunma Bakanı Panos Panagiotopulos, yeni ekonomik tedbirler kapsamında Yunan Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan A7 Corsair tipi 47 savaş uçağının emekli edileceğini açıkladı.

3 yılda 2 milyar dolar kesinti

Ayrıca Yunan donanmasında bulunan 11 eski savaş gemisinin de ıskartaya çıkartılarak satılacağı açıklandı. Yunan ordusu yeni önlemler kapsamında asker bakımından da küçülecek. 2009 yılından beri 2 milyar dolar kesintiye giden Yunan ordusunda son tasarruf paketiyle şu kısıtlamalara gidilecek:

- Ülke çapında 55 askeri üs tamamen kapatılacak.

- Bu askeri üsler boşaltılarak kiraya verilecek, bir kısmı da yasadışı göçmenler için merkez olarak kullanılacak. Böylece ekonomiye katkı sağlanacak.

- Askeri eğitim veren 15 askeri tesisin kapısına kilit vurulacak.

- Hava Kuvvetlerine ait A7 Corsair tipi 47 uçak emekli edilecek.

- Askeri akademilere öğrenci alımında yüzde 30 kesintiye gidilecek.

- Yunan Kara Kuvvetleri, donanma ve hava kuvvetleri bünyesindeki orta ve üst rütbedeki askerlerin sayısı azaltılacak.

- Donanmadaki 11 savaş gemisi emekli edilecek.

Pentagon endişeli

Yunan ordusunun en büyük silah sağlayıcısı olan ABD, son tasarruf önlemleri yüzünden telaşlandı. Pentagon, yüksek derecede caydırıcı özelliğe sahip olan mühimmatların emekli edilmesinin Yunan ordusunu zayıflatacağı uyarısında bulundu.