9 Ocak günü PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcilerinden Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde katledilmesi ardından Cumartesi günü Paris’te dev bir gösteri gerçekleşti.

Gare de l’Est meydanında başlayan ve Colonel Fabien’e kadar süren yürüyüşe Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika ve Avrupa’nın birçok ülkesinden katılımlar oldu. Yürüyüş özellikle duygu boyutunda Kürtler arası birliğe işaret ederken, aynı zamanda ezilen halkların dayanışması ve kadınlar arası dayanışmanın da fotoğrafını sundu.

Türkiyeli sol örgüt ve dernekler yoğun bir katılım gösterdi ve mesajlarını sundu. Katliam geniş bir şekilde kınanırken, Paris Tamillerden Filipinlere ve Kolombiya’ya kadar ezilen halk ve sınıfların dayanışmasına tanıklık etti.

Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş, bugüne kadar Paris’te yapılan en yüksek katılımlı yürüyüş oldu. Yine, Fransa’da Kürtlerle dayanışmanın dile getirildiği bir platform oldu.

Eyleme 50 dolayında kadın örgütü katılarak destek verirken, ayrıca aralarında Irkçılığa Karşı Halkların Dostluğu Hareketi (MRAP) ve İnsan Hakları Ligi’nin de yer aldığı çok sayıda sivil toplum örgütü de katıldı.

Fransız Komünist Partisi eyleme tam kadro katıldı . Fransa Komünist Parti (PCF) uluslararası ilişkiler sorumlusu Jacques Fath, partisi adına yaptığı coşkulu konuşmasında “Yenilen bir halk olmaz” diyerek “Öcalan’a özgürlük” sloganını attı. Fath, “Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir” diyerek nokta koydu.

Yeşillerden Montreuil Belediye Başkanı, Avrupa Parlamenteri Marie-Christine Vergiat, Kürdistan-Korsika Derneği yöneticisi Dominique Torre, Sosyalist Parti’den Creil Belediyesi gençlikten sorumlu başkan vekili Meral Jajan, senatör Michel Billout, Barış Hareketi temsilcisi ve daha bir çok isim yürüyüşte hazır bulundu.

Türkiyeli sol organizasyonlar da Kürtlerin acısını paylaştı ve “halklar arası dayanışma” mesajı verdi.

Yürüyüşe katılan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de bir konuşma yaptı.

Yürüyüş Mezopotamya halklarının en güçlü bir şekilde ifade edildiği eylemlerden biri olarak da dikkat çekiyor. Asuri-Keldaniler, Paris’in başta Villiers-le-Bel banliyösünde olmak üzere kepenklerini kapatarak eylemle katıldı. Fransa Ermeni Enstitüsü’nden Antoine Badiane, Kürtlerin Ermeni soykırımını kabul ilk kabul edenler arasında olduğuna dikkat çekerken, BDP’li belediyelerin Mezopotamya’nın diğer halkları için gösterdiği hoşgörü ve faaliyetlerine işaret etti. Badian, Türkiye’nin “şeytanlaştırmaya çalıştığı” Kürtlerin “işte böyle bir halk” olduğunu ifade ederek, kimsenin haklarını almasına engel olamayacağını söyledi.

Paris’te infazın faillerinin bir an önce bulunması ve hesap sorulmasının istendiği eylem Kürt siyasi camiası açısından da en geniş katılımlı eylemlerden biri oldu. BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, milletvekili ve Sakharov ödüllü Leyla Zana, Kongra Gel Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, KNK Başkanı Tahir Kemalizade, Ezidi ve Alevi örgütleri yöneticileri, İslami hareket, Kürdistan Komünist Partisi göze çarpan katılımcılar arasındaydı.


Aysel Tuğluk yaptığı konuşmada “Bu arkadaşlarımız özgürlüğe yürüyüşün özgür kadın olmanın halkının mücadelesini yürütme inadıydı, isyandı, direnişti, mücadeleydi bu arkadaşlarımız” dedi ve şöyle devam etti: “Sakine cansız dersimin onurlu bir kızıydı yürekli bir kızıydı. O caniler o katiller bilsinler ki onları öldüremediler. Onlar yüreklerimize gömüldüler. Onlar mücadele bayrağını milyonlar taşıyacak. Kürt kadınları onların bayrağını özgürlüğe taşıyacak. Sevinmesinler, Kürt kadınları özgürlüğe ulaşıncaya kadar taşıyacak bizler taşıyacağız.

Buradan Fransa devletine bir an önce katilleri açığa çıkartmak durumundasınız. Aksi takdirde zan altında kalırsınız. Mücadelemizle direnişimizle bu katillerden arkasındaki güçlerden mutlaka hesap sorulacaktır. Onlara layık olmanın bir tek yolu var direnmek direnmek direnmek! Tüm Kürdistan halkını bu şehitlerimiz şahsında mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz direnişi büyütmeye çağırıyorum.” Aysel Tuğluk’un “Jin Jiyan Azadi” sloganına kitle hep bir ağızdan eşlik etti.

Leyla Zana konuşmasında her Kürdün kendi ruhunda, bilincinde birliği sağladığına işaret ederken, hayatını kaybeden Kürt kadınları için “Siz her zaman zihnimizde, mücadelemizde yaşayacaksınız” diye belirtti. Zana “Kürtler 21. Yüzyılda özgür olacak (…) Özgürlük halkların olacak, özgürlük Kürt halkının olacak” ifadesini kullanırken, Kürtlerin maruz kaldığı bu katliamlardan dolayı Avrupa Birliği’nin sorumluluğunu hatırlaması gerektiğini vurguladı.

Kadın hareketinden Sakine Karakoçan, “Bizden korktukları için bu katliamları yapıyorlar” şeklinde konuştu. Bu katliamlarla Kürtlerin teslim alınamayacağının altını çizen Karakoçan, “Biz Kürt kadınları olarak bu cinayetin, bu katliamın aydınlatılmasını istiyoruz” mesajını verdi.

Remzi Kartal, sözlerine “Başkan Apo’nun, Kürt halkının, gerillanın başı sağolsun” diyerek başladı. İnfazları “karanlık bir katliam” olarak tanımlayan Kartal, Kürtlere karşı bugüne kadar yapılan senaryo ve komploların boşa çıkarıldığını, bunun da tutmayacağını söyledi. Kartal özellikle şu vurguyu yaptı: “Bu katliam kim terörist kim mazlum gösteriyor.”

Fransa hükümeti ve AB’ye seslenen Kartal, Kürtlere yönelik siyasetlerinin değiştirilmesini ve PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılmasını istedi. Kartal, “Bu olay Kürtlerin terör kurbanı olduğunu açıkça gösteriyor” diye belirtti.

Miting alanında kurulan sahnede Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız, Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan ve Leyla Şaylemez’in kızkardeşi de birer konuşma yaptı. Fidan’ın babası Fransa’daki sosyalist iktidara seslenerek, “Hani barış ülkesiydiniz, hani sosyalistler iktidardaydı. Sosyalistlerin iktidarında üç insanı kurşuna dizdiler, sizlere yazıklar olsun” dedi.

Şaylemez’in kızkardeşi ise “Sizlere inat Kürdistan’ı kuracağız” diyerek Kürtlere zulüm yapanlara seslendi.
anf
Foto:Zahit Ekinci