Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya ve bir süpermarkette Yahudi vatandaşlarına yönelik kanlı saldırılarda ölen 17 kişi için Paris'te bir sessiz yürüyüş düzenlendi.


Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırıların ardından ülke genelinde yapılan 'birlik' yürüyüşlerine 3 milyondan fazla kişi katıldı. Paris'te 1.6 milyon kişi Republique (Cumhuriyet) Meydanı'ndan Place De La Nation'a (Ulus Meydanı) yürüdü.

Yürüyüş öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande "Paris bugün dünyanın başkenti" dedi.

Tüm dünyadan kırktan fazla devlet ve hükümet başkanı yürüyüşe katıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Paris'e gitti.

İngiltere, İtalya, İspanya hükümet başkanlarının yanı sıra Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da yürüyüşe katıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas da törenlere katılan isimler arasındaydı.

Yürüyüş sırasında 2 bin 200 polis memuru görev yaptı. Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Paris genelinde bu önlemlere ek olarak 2 bin polis ve 1350 asker görev yaptı.

Fransa genelinde İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 700 bin insan sokaklarda sessiz yürüyüşler düzenleyerek saldırılarda ölen insanları andı.