2 binin üzerinde firmanın katıldığı fuarda Türkiye’den 87 firma vardı. Fuarı İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet de gezdi. Paris Ticaret Müşaviri Mehmet Cem Topbaş katılım sağlayan firmaları ziyaret etti.

Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, ”YÜNSA’nın kırkıncı yılındayız. Türk tekstlinde ucuz insan gücünden çok katma değeri, koleksiyon üreten bir tekstile dönmesine yönelik yatırımları ve tamamen üst grupları hedefledik. Bu çabalarımız sonuç vermeye başladı” dedi.

Premiere Vision’ın tekstilde en önemli fuarlardan biri olduğunu söyleyen Çelikoğlu, “Fuar yetkilileri, istatistiki bilgi olarak fuar alanında en çok ziyaret edilen ilk beş firma arasında yer aldığımızı söyledi. Bu önemli bir başarı. Bu noktaya nasıl geldik. Ucuz tekstile yönelmemeliyiz. Tamamen katma değerli koleksiyonlu tekstil. Pazar olarak sadece Türkiye’yi değil dünyayı hedefledik. Bugün geldiğimiz noktada Avrupa’daki en büyük üretici firmayız. Almanya’da kendi yerli kumaşlarımızı gösterdiğimizde bize siz pamuk işinde iyisiniz, çarşaf yapıyorsunuz ama yünlü kumaşı İngilizler, İtalyanlar yapıyor. Bu işe hiç girmeyin. Yirmibeş yılda firmanın geldiği nokta Avrupa’da ki en iyi noktalardan. Bu sadece bizim için değil bütün Türk tekstili için örnek alınması gereken bir şey. Muhakkak katma değerli üst grup ve koleksiyona yönelmemiz lazım. Arkasına muhakkak ARGE’yi koymamız lazım. Pazarı sadece Türkiye olarak değil uluslararası bir pazar olarak görmemiz ve en başında kendimize güvenmemiz lazım. Bunları yapabildiğimiz sürece bütün dünya pazarlarında ciddi bir potansiyel olduğunu görüyorum” dedi.

Fuarı ziyarete gelen iş adamlarından Mehmet Atınç ”Üretici firma olarak maalesef Türkiye’de tasarım olarak çok zayıfız. Yetişmiş kalifiye insanlar yok. Burdakiler gibi desen stüdyoları yok. Bu ihtiyacımızı görmek için her altı ayda bir bu fuarı ziyaret etmek zorundayız. Zaman zaman onlar da ziyaret ediyorlar. Ne acıdır ki şu anda bu fuarda desen stüdyosu olarak bir tek Türk firması yok. Desenlerimizi her zaman Avrupa’dan temin etmek zorunda kalıyoruz. Yılın trendlerini en iyi buradan temin edebiliyoruz. Bu ihtiyacımızı maalesef Türkiye’den göremiyoruz. Gönül ister ki bizim gençlerimizde yetişsin. Bununla alakalı hem sektörümüzdeki üretici firmalar hem de devletin desteği olsun. Bizde de gençler tasarım üzerine yetişebilsin. Malesef bununla ilgili bir okul yok” diye konuştu.