Yürüyüş herkese evlilik ve evlatlık edinmenin yolunu açan yasa tasarısının parlamentoya gelmesinden iki gün öncesine denk geldi. Proje salı gününden itibaren mecliste tartışılmaya başlanacak.  Şimdiden 5 bin 300'ü aşkın değişiklik önergeleri verildi.

"Haklarda eşitlik" sloganı ile Paris'te yapılan yürüyüş bir öncekinden daha fazla kişi topladı. 16 Ocak'ta yine gay evliliği yanlılarının düzenlediği yürüyüşe organizatörlere göre 150 bin, polise göre 60 bin kişi katıldı.

Ancak gay evliği karşıtlarının eylemi ile kıyaslandığında daha az bir katılım gözleniyor. 13 Ocak'taki bu gösteriye polise göre 340 bin, organizatörlere göre 1 milyon kişi katılım sağladı.

Homoseksüel evlilik yasa tasarısına muhalefet edenlerin sözcüsü Frigide Bargot, Paris'te bugün yapılan yürüyüşün bir öncekine göre "barışçıl" ve "daha az agresif" olduğu söyledi.  Bargot, "Bizim de istediğimiz gibi bir çeşit yatışma durumu var" derken, "Şaşırmadım, bu kadar insanın katılması bekleniyordu" diye ekledi. Ülkede gerçek bir tartışma koşulunun yerleşmeye başladığına işaret eden Bargot, "Biz homoseksüeller için bir evlatlık edinme yasası değil, bir evlilik yasası itiyoruz" dedi.

Muhalefetin tepkisi bu şekilde iken, gay evliliği yanlısı Paris'teki yürüyüşe çok sayıda siyasetçinin katılımı da gözlendi.  Bunlar arasındaki Sosyalist Parti'den Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë, "Toplum ilerliyor" dedi. Delanoë, "Bu yeni yasa projesi oylanacak ve tüm Fransız toplumu  bununla daha iyi olacak" diye ekledi.

Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri Pierre Laurent, "Bazıları Fransızların büyük bir çoğunluğunun yasaya karşı olduğuna inandırmak istedi. Fransız toplumunun büyük çoğunlukla bu ilerlemeye ve korku, bölünme yaratmaya çalışanların kamuoyunda çoğunluğu temsil etmediğini göstermek açısından bu şekilde sokakta eylem yapmak önemlidir" vurgusunu yaptı.

Sol Parti Eş Başkanı Jean-Luc Melanchon ise "Bu bir zihniyet açılımı, başkalarını anlama kapasitesi ve sevginin daha büyük bir yere sahip olduğu daha uyumlu bir toplumu isteme mücadelesidir (...) Dünya halkları önünde Fransa'nın aynı zamanda bu olduğu, eşitlikten, diğerlerine açık olmaktan yana bir Fransa olduğu imajını veriyoruz" şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, çok medyatikleşen muhalefetin sözcüsü Frigide Barjot'u Cuma günü Elysee Sarayı'nda kabul ettiği sırada da yasa tasarısının parlamentodan geçmesinde kararlı olduklarını söylemişti. Cumhurbaşkanı, çok sayıda dernekler ve 200 parlamenterin istediği şekilde bir  referanduma gitmeyi de reddetti.

Ifop tarafından yapılan son kamuoyu araştırmasına göre homoseksüel evlilikten yana olan görüşler giderek artıyor. Buna göre Fransızların yüzde 63'ü homoseksüel evliliği onaylarken, yüzde 49'u da aynı cinsten iki kişinin evlatlık edinebilmesine sıcak bakıyor. Ocak ayında yapılan bir ankette homoseksüel evlilikten yana olanların oranı yüzde 60 olarak kayda geçmişti.