Fransa'nın başkenti Paris'te 17 Ekim 1961'de Cezayir'in bağımsızlığını savunan grupların barışçıl eylemiyle başlayan ancak polis müdahalesiyle onlarca Cezayirlinin öldüğü Paris Katliamı'na sahne olan olaylar anıldı.


17 Ekim tarihinde katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Saint-Michel Köprüsü'nde katliamın anısına yerleştirilen levhanın önüne Paris Belediyesi ve Cezayir Büyükelçiliği tarafından hazırlanan çiçekler  yerleştirildi. Anmaya Cezayir bayrakları ve pankartlarla katılan grup konuşmalardan sonra Saint Michel Köprüsünden zılgıtlarla çiçekler attı.

1961 PARİS KATLİAMI

17 Ekim 1961 günü Paris'te Paris polis müdürü Maurice Papon'un talimatı üzerine Fransız polisi Milli Kurtuluş Cephesi'ni destekleyen 30 bin kadar Cezayirli göstericiye saldırdı. 37 yıl boyunca katliamı inkar eden Fransa hükümeti 1998 yılında 40 kişinin ölümünü kabul etse de ölü sayısına ilişkin tahminler 200'ün üzerinde. Pek çok gösterici polis tarafından Seine Nehri'ne atılarak öldürüldü, bir kısmı vurularak yaralandıktan sonra köprülerden atıldı.   

17 Ekim 2012’de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande. 17 Ekim 1961’de bağımsızlık hakkı için yürüyen Cezayirliler kanlı bir baskı sonucu öldürüldü. Cumhuriyet (Fransa) bu gerçeği açıkça tanır. Bu trajediden 51 yıl sonra kurbanları saygıyla anarım” açıklaması yapmıştı.