Öğrenciler ‘ders bıraktı’

İspanya’da öğrenciler hükümet hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve eğitim bütçesindeki kesintilere karşı derse girmeme eylemine başladı. 50’den fazla kentte gösteri düzenlendi

Öğrenciler ‘ders bıraktı’

Gençler arasında Avrupa’daki en yüksek işsizlik oranına sahip İspanya’da bu sefer ilköğretim ve lise öğrencileri “ders” bıraktı. Yapılan reformlarla eğitim bütçesinde kesintiye gidilmesini protesto eden öğrenciler, üç gün boyunca derslere katılmama eylemine salı günü başladılar. Çarşamba günü ise ülke çapında 50’den fazla şehirde gösteriler düzenledi. Öğrenciler Birliği’nin boykot çağrısının ardından okullarına gitmeyen öğrenciler, İspanya sokaklarında hükümetin eğitim reformu paketine olan tepkilerini dile getirdi. Bir yandan eğitimde 5 milyar euro değerinde kesintiye gidilmesi eleştirilirken diğer yandan iktidardaki Halk Partisi’ne yöneltilen yolsuzluk iddiarına yönelik öfke dile getirildi.
Başkent Madrid’in Sol Meydanı’nda da toplanan öğrenciler hükümetin istifasını talep etti. Yüzlerini ölümü sembolize edecek şekilde beyaz ve siyaha boyayanların da bulunduğu topluluk “Kamu eğitimi satılık!” sloganları eşliğinde yürüdü. Öğretmenlerin ve velilerin de destek verdiği eyleme katılımın Öğrenciler Birliği’ne göre oranı yüzde 80-90 iken Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre ise sadece yüzde 20.

‘Parayı bankalara dağıttılar’
Göstericilerden 19 yaşındaki Javier Marin bu kışı üniversitelerinde ısıtma sistemi çalışmadan geçirdiklerini ifade ederken Öğrenciler Birliği Başkanı “Mayıs ayından bu yana hükümet devlet okullarında 5 milyar euro kesintiye giderken bu parayı krizin sorumlusu bankalara ve şirketlere dağıttı. Bu bir skandal” açıklamasında bulundu. Ekonomik krizin şiddetli bir şekilde hissedilmeye başlandığı 2011 yılında ülke çapında meydanları işgal etmeye varan eylemler düzenlenmiş, vatandaşların büyük katılım gösterdiği “Demokrasi Şimdi” platformunun düzenlediği gösteriler kapsamında onbinler sokaklara dökülmüştü.

İlköğretime bile yayıldı
Aynı dönemde İspanya’daki üniversite öğrencilerinin oluşturduğu “Geleceği Olmayan Gençlik” (Juventud Sin Futuro) platformu oluşturulmuş, “geleceği ve işi ama korkusu da olmayan” gençler üniversitelerde güçlü bir örgütlenmeye gitmişti. İki organizasyon da bugün aktif bir şekilde ülkedeki varlığını göstermeye devam ediyor. Üniversite öğrencilerinden sonra gösteri geleneğinin ilköğretim ve lise öğrencilerine de yayılmış olması dikkat çekici. İspanya’da gençler arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 55.