Siyasi uzmanlar, Başbakan Stoltenberg ve iktidarının sonunu Breivik'in getirdiğini savundular. Uzmanlar, Başbakan Stoltenberg'in Breivik olayları ardından yaptığı açıklamalarla birden popüler olduğunu ancak aradan geçen iki yıllık süre içersinde aşırı sağ gruplara karşı gerekli önlemleri almadığı için seçimi kaybettiğini öne sürdüler. Seçimlerde sağ partiler oyların yüzde 54'ü ile 169 sandalyeli parlamentoda 96 sandalyeye sahip olurken, sol partiler oyların sadece yüzde 40,5'ile 72 sandalyeye sahip oldular. Yeşillerin Listesi  ise oyların sadece yüzde 6'sı ile bir sandalye çıkardı. 

 

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Başbakanlık görevinden, 14 Ekim'de hükümetin hazırladığı bütçeyi parlamentoya sunduktan sonra ayrılacağını belirten Jens Stolterberg  yaptığı veda konuşmasında “Biz yapmak istediklerimizi tamamlayabilmek için bir 4 yıl daha iktidarda kalmak istemiştik. Bunun zor olduğunu biliyorduk. Bu akşam hayal kırıklığına uğradığımızı kabul etmek zorundayım. Sorumlu bir muhalefet yürüteceğimiz sözünü veriyorum. Sağ Parti lideri Erna Solberg'i seçim zaferinden dolayı kutluyor, güzel bir seçim kampanyası yürüttüğü için teşekkür ediyorum. Kendisine önündeki önemli işlerde başarılar diliyorum" dedi.

 

REFAH DÜZEYİ ARTACAK

Seçim neticesi belli olmaya başlayınca Seçmenlerinin önüne çıkan Erna Solberg yaptığı konuşmada “seçmenler sağ partinin yeniden iktidara gelmesini istediler. Biz bir seçimin 4 haftada değil 4 yılda kazanılabileceğini gösterdik. Zaferimizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Seçmenler bize, daha iyi okul sistemi, daha iyi refah düzeni, daha iyi yollar, ticarette daha yi rekabet, daha iyi dış politika konularında sağ partinin programlarını gerçekleştirebilmesi için yeterli milletvekili verdi" dedi. Solberg, Jens Stoltenber'e teşekkür ederek, muhalefette başarılar diledi.

 

Seçim sonuçlarına göre, Erna Solberg'in aşırı sağ İleri Adım Partisi ve Hıristiyan Halk Partisi ile birlikte ile iktidarı oluşturması ve 169 sandalyeli parlamentoda 87 sandalye ile çoğunluğu sağlaması bekleniyor. 9 sandalyeli Liberal Parti'nin hükümeti ya dışarıdan desteklemesi yada Hıristiyan Halk Partisi yerine iktidarda yer alması da olasılıklar arasında gösteriliyor. Sağ Parti böylece 1990 yılında başbakanlıktan ayrılan sağ partili Jan P.Syse'den sonra başbakanlık koltuğuna oturan ilk sağ partili ve bayan olacak.  

 

Seçim sonuçlarına göre partilerin milletvekili dağılımı şöyle:

 

Sağ partiler: Sağ Parti 47, İleri Adım Partisi 30, Liberal Parti 10, Hıristiyan Halk Partisi 9  (Toplam 96)

Sol partiler: İşçi Partisi 54, Merkez Parti 11, Sosyalist Sol Parti 7, yeşiller liste 1  (toplam 73)