Norveç Bugün Genel seçimler İçin Sandık Başına Gidiyor. 3,6 Milyon Seçmen, Önümüzdeki Dört Yıl Görev Yapacak İktidarı Belirlemek İçin Oy Kullanıyor. Bugünkü seçimlerle 169 Üyeli Parlamento Yenilenmiş Olacak.

206 seçim bölgesi belediyede oy verme işlemi dünden başladı.  Seçim kurulu iki ay önce başlayan mektupla oy verme ve erken oy kullanma işlemi sayesinde 842 bin kişinin oy kullandığını açıkladı. Dış temsilcilikler, bakım evleri ve belediyelerde yaşlılar, daha sonra zamanı olmayacak seçmenler oylarını erken kullandılar.

Ülkede ilk kez denenen İrternet üzerinden oy verme işleminden ise Bodö, Bremanger, Frederikstad, Hammerfest, Larvik, Mandal, Radöy, Re, Sandnes, Tynset ve Aalusnd bölgelerinde 70 bin kişinin yararlandığı bildirildi. Yapılan son kamu oyu araştırmaları, Başbakan Jens Stoltenberg’in iktidarı, Sağ Parti Lideri Erna Solberg’e kaptıracağını gösteriyor. Seçim uzmanları, Başbakan Jens Stoltenberg’in Breivik saldırılarının ardından yaptığı açıklamalarla halkın  sevgisini kazandığını ve popüleritesini arttırdığını ancak aşırı sağ kişi ve kuruluşların engellenmesi konusunda  verdiği sözleri yerine getiremediği için oy kaybına uğradığını öne sürdüler.

 

SAĞ PARTİLER HÜKÜMETİ

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Başkanı ve Başbakan Jens Stoltenberg, Seçimden sonra yeterli oy alması durumunda yalnız başına azınlık hükümeti kurabileceğini söylerken, Liberal Sağ Parti Lideri Erna Solberg, aşırı sağ İleri Adım Partisi ile koalisyon kurmaya hazır olduğunu açıkladı. 40 yıllık siyasi ömründe ilk kez iktidar ortağı olacak olan İleri adım Partisi ise  hükümette yer almak için şartlarını ortaya koydu.

Partinin 10 şartı arasında, yaşlılara yönelik yeni reformlar, tüneller, hastaneler, yollar, köprüler, petrol kuyuları, rafineler, havaalanlarına daha çok yatırım, eğitimini tamamlayan polis adaylarına iş garantisi, hastanelerde ameliyat ve tedavi bekleme sürelerinin kısaltılması, iş imkanları yaratılması, bürokrasinin azaltılması, uyum politikasının sertleştirilmesi ve kimliği belli olmayan mültecilere oturma izni verilmemesi gibi maddeler yer alıyor. Başbakan adayı Erna Solberg taleplerden korkmadığını ve İleri Adım Partisi ile koalisyon kurabileceklerini belirterek aksi takdirde tek başına hükümeti kurarak güven oyu  arayacaklarını söyledi.

 

Seçim kurulunun verdriği bilgiye göre aşağıdaki partiler ve listelere oy verilebilecek:

Siyasi patiler:

 

Arbeiderpartiet  (Sosyal Demokrat İşçi Partisi)

Fremskrittspartiet (İleri Adım Partisi)

Høyre (Liberal Sağ Parti)

Kristelig Folkeparti (Hristilan Halk Partisi)

Kristent Samlingsparti (Hristilan Birlik Partisi)

Kystpartiet (Sahil Partisi)

Miljøpartiet De Grønne (Çevre Partisi ve Yeşiller)

Pensjonistpartiet  (Emekliler Partisi)

Rødt (Kızıllar)

Senterpartiet (-Merkez Partisi)

Sosialistisk Venstreparti (Sosyalist Sol Parti)

Venstre (Liberal Parti

 

Listeler:

Demokratene i Norge (Norveçli Demokratlar)

De Kristne (Hristiyanlar)

Piratpartiet (Korsan Partiler)