ISAF komutanı, helikopterden açılan ateşle hayatını kaybeden çocukların ölümüyle ilgili olarak "Bu trajedinin tüm sorumluluğunu üstleniyoruz"dedi.

Uzmanlar, sivil ölümlerinin Afgan halkını ve Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi çok öfkelendirdiğine dikkat çekiyor.

Karzai, bir süre önce Taliban militanlarının yığınak yaptığı bölgelerde yabancı güçlerden hava desteği istenmeyeceğini açıklamıştı.

13 Şubat'ta Afgan güçlerinin talebi üzerine yardıma gelen NATO güçlerinin düzenlediği hava saldırısında beşi kadın, dördü çocuk 10 sivil hayatını kaybetmişti.

'Avustralya askerleri ateş açtı'

Orgeneral Joseph Dunford, başsağlığı mesajında "Ölen çocukların ailelerinden şahsen özür diliyorum" dedi.

Dunford'a göre çobanlık yapan çocuklara Taliban militanı oldukları düşünülerek ateş açıldı.

Joseph Dunford, ISAF ve Afgan güçlerine bağlı müfettişlerin çocukların yaşadığı bölgeye gidip köyün ileri gelenleriyle konuştuklarını söyledi.

AFP haber ajansına göre çocuklara aynı bölgede Taliban'ın saldırısına uğrayan Avustralya birlikleri ateş açtı.

Uruzgan Valisi Amir Muhammed Ahundzade, AFP'ye "Çocuklar Avustralya birlikleri tarafından yanlışlıkla öldürüldü. Kasıtlı bir olay değildi" dedi.

Uruzgan'da yaklaşık 1500 Avustralya askeri görev yapıyor. Bu askerler Afgan güçlerinin eğitiminden sorumlu.
BM Çocuk Hakları Komitesi'nin 1 Şubat'ta yayımladığı rapora göre, Afganistan'da, saldırılarda ya da patlamalarda yaşamını yitiren çocuk sayısının 2010'a göre 2011'de ikiye katlandı.

ABD, Afganistan'da yüzlerce çocuk öldürdü!

Birleşmiş Milletler, ABD'nin Afganistan'da son yıllarda düzenlediği bombalı saldırılarda yüzlerce çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı.



BM'nin, Nisanda yayımladığı raporda ise, NATO ve Afgan birlikleri tarafından düzenlenen bombardımanlarda, 2011'de 110 çocuğun öldüğü ve 68 çocuğun da yaralandığı vurgulanmıştı.

Afganistan'da düzenlenen hava saldırılarının tamamına yakınının, ABD birlikleri tarafından yürütüldüğüne de vurgu yapıldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de, 2011'de ülkede yaşanan çatışmalarda toplamda bin 756 çocuğun öldüğünü, 2010'da ise bin 396 çocuğun benzer olaylarda yaşamını yitirdiğine dikkati çekti.

NATO, Afganistan'da, 2007-2012 arasında düzenlenen saldırılarda 13 bin kişinin öldüğünü duyurmuştu