Bazı polisler, mültecileri yakalayabilmek için peşlerinden koşmayı denedi ancak sadece bir kaçını yakalayabildi. Yakalanan birkaç mülteci de Danimarka üzerinden İsveç’e geçmek istediklerini söylediler.

Mülteciler, Danimarka’ya gelebilmek için adam başına 22 bin kron (yaklaşık 9 Bin TL) ödediklerini açıkladılar.  Sınır polisi, 100 ve 75 kişilik iki grup halinde gelen mültecilerin İsveç’e kadar geçmek için para ödediklerini ancak Danimarka’ya gelir gelmez, Almanya’ya geri gönderilmek korkusu ile tarlara dağılarak yetkililerden kaçtıklarını bildirdi. Bölge emniyet müdürlüğünden Kim Kliver “mültecileri yakalamak için bir uğraşı vermedik ama normal bir şekilde konuşarak onları ikna ettik ve istasyonda bir araya topladık. Biz de bir akın bekliyorduk ama bu şekilde ve bu kadar fazla değil” dedi. Mültecilerin gerek Almanya Danimarka arasında sefer yapan tren ve araç feribotu, gerekse kara üzerinden Danimarka’nın Jylland ve Fyn adaları üzerinden Kopenhag’a giden trenle ülkeye akın etmeye başladığını belirten emniyet yetkilileri, durumun kontrol altına alınabilmesi için daha çok elemana ihtiyaçları olduğunu bildirdiler. Mülteciler polisin parmak izi almasına karşı çıkarak “parmak izi verirsek burada kalmak zorunda oluruz, diğer ülkelere gidemeyiz” dedi.

DUVAR ÖRMEYECEĞİZ

Öte yandan Stockholm’ün Halk meydanında mültecilere destek için toplanan binlerce kişiye konuşan İsveç Başbakanı Steffan Löfven, Avrupa ülkelerinin üzerlerine düşen görevi yerine getirerek mültecileri kabul etmeleri gerektiğini belirterek “milyonlarca insan, terörden kaçıyor ve sıcak bir yuva arıyor. Onların insan olarak bizden farkı yok. Kaçış yolculuğunda, tırların kasalarında, denize dayanaklı olmayan botlarda can veriyorlar. Türkiye’de hayatını kaybeden çocuk bizi kendimize getirdi. Ölen tüm çocuklar için acı çekiyorum. Herkes sorumluluğunu yerine getirmeli ve Avrupa ülkeleri olarak adaletli şekilde Mültecileri paylaşarak yer vermeliyiz. Benim Avrupam mültecilere duvar örmeyecek” dedi. İsveç’te oturma izni bekleyen mülteci sayısı Haziran ayında 6 bin 619, Temmuz ayında 8 bin 66, Ağustos ayında 11 bin 713’e ulaştı. İsveç’in Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a sınır şehri Malmö belediyesi mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.