Süheyla Kaplan

ARD televizyonu muhabiri  Karaman Yavuz mülteci kılığında İstanbul'da Aksaray Meydanı'na giderek sahte belgeleri satan kişi ile telefon görüşmesi yaptı ve üç saat içinde 600 ABD doları karşılığında Suriye kimlik kartı aldığını kanıtladı.


ARD'nin haberine göre kimlik belgelerinin üzerinde muhabirin fotoğrafı var ve Aksaray Meydanı'nda yaklaşık 100 kişi sahte belge ve pasaport satıyor. Binlerce mülteci Avrupa'ya gelme umuduyla 1000 ila 1500 ABD doları arasında sahte pasaport satın alıyor.

Haberde kimlik belgelerinin Avrupa ülkelerinde iltica başvurularının kabulünü kolaylaştırdığı için mülteciler tarafından tercih edildiği belirtiliyor.

ARD'ye konuşan Irak kökenli Amir ile Suriye kökenli Azad Almanya'ya gelmek için 1200 Dolar civarında para karşılığı İstanbul'da sahte pasaport aldıklarını belirtiyorlar.

Bilindiği gibi, AB sınır yönetiminden sorumlu Fabrice Leggeri yaptığı açıklamada, sahte Suriye pasaportu taşıyan göçmenlerin Avrupa Birliği ülkelerine girişlerini kolaylaştırmak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden sahte pasaport temin ettiklerini Söylemişti.

Leggeri, "Bu yüzden hudutlarda çok sıkı önlemler alınması gerekiyor. Türkiye'de üretilen sahte pasaportların burada büyük paralar karşılığında Suriyelilere satılıyor" dedi.

Türkiye'nin bu konuda gerekli önlemi alması gerektiğini söyleyen Leggeri, sınırlarda daha sıkı kontroller yapılması gerektiğini ifade etmişti.