İşsizliğin yüksek olduğu ve toplu konutlarda kalabalık ailelerin yaşadığı Molenbeek, Avrupa'da 'cihatçıların başkenti' olarak da biliniyor.

Paris saldırılarının mimarı Abdelhamid Abaaoud da Molenbeek'te yetişti.

BBC Radio 4'da Today adlı program için Molenbeek sokaklarında halka görüşen BBC muhabiri Matthew Price, mahallenin yaklaşımını aktardı.

Molenbeek'te yaşayan Esma adlı Belçikalı Müslüman genç kadın, Paris zanlılarından Salah Abdeslam'ın yakalanmasıyla ve daha öncesinde de Paris zanlılarının yakalanması için düzenlenen operasyonların odağında olan Molenbeek'in dünyaya yansıtılma şeklinden rahatsız.

Şık bir kafede muhabirin sorularını yanıtlayan Esma, "Molenbeek hakkında söylenenler ve gerçekler arasında çok fark var" diyor ama mahallenin karakterinin Brüksel'in geri kalanından daha da farklı olduğuna dikkat çekiyor.

Molenbeek'e giderken bir kanaldan geçiliyor. Kanalın bir tarafında etnik olarak daha zengin Molenbeek kalırken diğer tarafı ise farklı etnik yapıların daha az yaşadığı bir yer.

Kanalın diğer tarafında 'rahat edici oluruz'

Esma, Molenbeek'te yaşayanlarla ilgili şunları söylüyor:

"İnsanlar birbirimizle yaşamak ve gettolar yaratmakla suçluyor. Ama eğer kanalın diğer tarafında bir dükkân veya bir ev kiralamak istersem çok daha yüksek bir maaşım olması gerekir, isminim de kontratta biraz 'rahatsız edici görünür.'"

Esma, Müslümanlara yönelik önyargıların radikalleşme eğilimlerini 'beslemeyeceği' görüşünde fakat bundan çıkar sağlayanlar olabileceğini söylüyor:

"Önyargılar, 'Bizden nefret ediyorlar, hükümet bizden nefret ediyor, dolayısıyla ne yaparsam yapayım hak ediyorlar' düşüncesinde olan insanlara yardımcı oluyor yalnızca. Onları devşirenler de bu oyunu oynuyor. Kendi sefaletleri için onlara bir amaç veriyorlar.

"Kahraman olacaklarını sanıyorlar ama onlar aslında hiçbir şey. Yani, Molenbeek'in 'Che Guevara'sı değiller."

Genç Belçikalıya göre Avrupa'nın genelinde de bir kimlik sorunu var.

"Çünkü insanlara inançlarını saklamalarını söylüyorlar. Dolayısıyla iki kişi gibiler, biraz şizofrenik" diyen Esma, şöyle devam ediyor:

"Okula giderken bir kişiler. Bazı gerçeklerle ilgili fikirlerini söyleyebiliyorlar, sonra ise özel hayatlarında başka birine dönüşüyorlar, radikalleşiyorlar."

Molenbeek'teki bir balıkçıda BBC muhabirine konuşan Belçikalı bir kadın da IŞİD'e tepkili: "Bu saldırıların dinle hiçbir ilgisi yok. Yalnızca siyasi durumla ilgili. Bu gençler IŞİD gibi gruplar tarafından kendi siyasi çıkarları için kullanılıyorlar." (BBC)