İstifa nedenlerini açıklayan Bağımsız Parti üyesi Mevlüde Gündüz şunları söyledi: “Yaklaşık 5,5 yıl, 120 bin nüfuslu İsviçre sınırı Basel’e sınır kent olan Fransa’nın Mulhouse Belediyesinde görev yaptım. Belediye Başkan Yardımcılığı görevimde çalışma alanım üniversite ve dernekler oldu. Huzur, güven, birlikte yaşam için siyaset üretmek zorundayız. Her seçim döneminde yabancılar aldatılıyor. Yabancı veya göçmenler oy potansiyeli olarak görülüyor. Tabii bu çok yanlış. Göçmen sorunlarına siyasiler olumlu bir çözüm getirmiyor. Türkler Fransa’da 50 yıldır diğer magrep kökenli göçmenler 70-80 yıldır bu ülkede yaşıyor maalesef sorunlar değişmedi. Bu böyle devam edemez. Çözüm üretilmedikçe aynı sorunları 50 yıl sonra yine konuşmak, tartışmak zorunda kalırız. İstifamın iki sembolik nedeni var. Birincisi Halk Hareketi için Birlik Partisi UMP Partisinden Belediye Başkanı Jean Rottner ve encümenler belediye çalışmaları içinde  göçmen politikasında ayrımcılık yapması, ikinci nedeni  Türk kökenli belediye yardımcısı olarak benim fikir ve kararım kaale alınmaması. Bu iki ana nedenle istifa ettim”


Göçmen toplumundan aldığı oylarla bu mevkiye geldiğini söyleyen Mevlüde Gündüz “Türk ve tüm göçmenlerin benden beklentileri, talepleri var. Yeterince söz hakkı verilmemesi, siyasi özgürlüğün kısıtlanması görevden istifa etmeye mecbur kaldım. Fransız siyasiler bizi halen oy potansiyeli olarak görüyor. Siz seçildiniz uslu uslu oturun biz sizin yerinize karar alırız diyen siyasilerle siyaset yapılmaz. Göçmenlerinde siyasi zekası var. Göçmenlerin getolara yerleştirilmesini hep eleştirdim. Herkese eşit davranılmasını, eşit eğitim imkanı verilmesini savundum. Gören göz çözüm üretmek zorundadır. Belediye toplumun her kesimine eşit davranmalı. Hizmette ayrımcılık yapılmamalı. İstifam Fransız siyasetçilerin yabancılara karşı önyargısız, kompleksiz olmaları içindir. Yapılan haksızlıklara kimse boyun eğmemeli yeri geldi mi rest çekmeliyiz. Sözde siyasetçi değil özde siyasetçi olup topluma hizmet için biz yabancılara
imkan verilmeli’ diye konuştu.


Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e kafa tutan Mevlüde Gündüz ‘Sarkozy’nin göçmen politikasını olumsuz eleştiren yabancı siyasetçilerden biri olup Fransa’da isminden söz ettirmişti. Hukuk öğrencisi Gündüz “2014 yılında Fransa’da yerel ve AP seçimleri var. Göçmenler sessiz kalmamalı. Hakların çiğnenmemesi için sandığa gitsinler. Siyaset bir strateji oyunudur. Talepleri için muhakkak siyasete duyarlı olmalıyız. Fransa’da yaşayan göçmenler sade Fransa ve Avrupa  siyasetiyle ilgilensin. Türk ve göçmenler kendi ülke siyasetini yaşadığı yabancı ülkelerden yönetmeye kalkmasın. Bu çok yanlış olur” şeklinde konuştu.