Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Başbakanlık Merkez Binası önünde resmi törenle karşıladı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında Angela Merkel, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin “sonucu açık” bir süreç olduğunu belirterek, “Benim tam üyelik konusunda tereddütlerim var. Fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum” dedi. Merkel, "Ankara Protokolü'nün uygulanması konusunda ilerlemelere ihtiyacımız var, aksi takdirde açılabilecek fasılların sayısı sınırlı kalır. Fakat bir fasıl açabilirsek, en azından bir adım atmış oluruz'' diye konuştu.

Bir Alman gazetecinin, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde "Bölgesel Politikalar" faslı ötesinde de fasılların açılmasına destek verip vermeyeceğini sorması üzerine Merkel, ''Bu fasla değindim, fakat Sosyal Politikalar faslı ve Kamu İhaleleri faslı da var. Türkiye ve AB arasında bunların koşullarının sağlanması şu anda görüşülüyor. Fakat yeni bir fasıl açılmadı uzun süredir, öncelikle bir faslın açılması iyi olacak, sonra adım adım ilerlenecektir. Söylediğim gibi, yine Ankara Protokülü'nün imzalanması da şu an için gerçekleşmedi'' yanıtını verdi.

Almanya Başbakanı Merkel, tören kıtasını Türkçe, "Merhaba asker" sözleriyle selamladı.



'İttifak kapsamında karşılık veriyoruz'

Türkiye'de görev yapan Alman askerlerini de ziyaret ettiğini belirten Merkel, “Onlar, Suriye'deki çatışmalar kapsamında güvenlik konusunda bazı endişeler bulunduğu için Türkiye'deler. Burada NATO kapsamında destek olmayı çok önemsiyoruz” dedi. “Eski Almanya'yı konuşmak gerekirse, Türkiye her zaman Soğuk Savaş döneminde güvenilir bir partnerdi. Belki bir ölçüde biz de bunun karşılığını verebiliriz ittifak kapsamında” ifadesini kullanan Merkel, iki ülke arasında çok yakın ilişkiler bulunduğunu, ekonomik ilişkilerin de iyi bir seviyede seyrettiğini, ancak daha da geliştirilebileceğini kaydetti.

Federal hükümet olarak Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün işlediği cinayetleri açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Merkel, “İddianame yayınlandı ve bu konuda sorumlulardan hesap sormak, yapıları ortaya çıkarmak için her şey yapılıyor'' dedi. Merkel, Almanya'nın terörle ve PKK ile mücadele konusunda da elinden geleni yapacağını vurguladı.

İkili ilişkilerin boyutu

Basın toplantısında Türkiye ve Almanya'nın ikili ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve ticari boyutu üzerinde görüştüklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Almanya'daki Türk yatırımlarının arttığını, 2002 yılından bu yana Türkiye'den Almanya'ya yaklaşık 1.5 milyar dolar civarında doğrudan yatırım yapıldığını belirterek, “Almanya'daki Türk iş adamı sayısı 70 bine ulaşmış vaziyette. Almanya'daki Türk işletmelerinin sayısının böyle bir rakama varmasının yanında 2015 itibarıyla bu sayının 70 binden 120 bine ulaşacağı istikametindedir, cironun da 100 milyar dolara ulaşacağı tespit edilmiştir'' dedi.

Türkiye Ankara Protokolü'nü imzalayacak mı?

Alman bir gazetecinin “Özellikle Kıbrıs'taki seçimlerden sonra Türkiye'nin artık Ankara Protokolü'nü imzalaması beklentisi var. Bunu yapmaya hazır mısınız?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Bu konuyla ilgili olarak net bir şeyi vurgulamam lazım, Güney Kıbrıs'ta yapılan seçim bir Kıbrıs seçimi değildir, Güney Kıbrıs seçimidir. Bunu bir defa birbirinden ayırmamız lazım” diye konuştu.

Konunun Ankara Anlaşması ile bağlanamayacağını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “AB süreciyle ilgili olan ise, bizler geriye kabul anlaşmasını imzalamaya hazırız ancak bir şartımız var, ‘Bunları eş zamanlı olarak yapalım’ diyoruz. Eş zamanlı olarak buna hazırız ve Ankara ile ilgili olarak da geri kabulde öte Ankara Anlaşması'na yönelik, tabii bunun parlamentodan geçmesi de gerekiyor. Bunu da görmemiz, bilmemiz gerekir. Bunu daha önce de attığımız adımlarla zaten ispat ettik. Limanların açılması noktasında olsun, havalimanlarının açılması noktasında olsun, biz bazı uygulamaları da yaptık ve bu adımları atarken bizim Güney Kıbrıs'a pasaport vermeye varıncaya kadar açılımlarımız var. Bu adımları da attık ama maalesef biz bunun karşılığını hiçbir yerden alamadık.''

Almanya Başbakanı Angela Merkel Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu.

'Türkiye'nin büyüme hızı önemli'

Merkel bu görüşmenin ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ve Alman İşadamları ile bir araya geldi. Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ile Alman Sanayiciler Birliği (BDI) ortaklığında oluşturulan "II. Türk-Alman CEO Forumu"nda konuşan Merkel, etkinliğin önemine değinerek, Türkiye'nin hem Almanya hem de Alman işletmeleri açısından son derece güvenilir yatırım koşulları sağladığını kaydetti.

Merkel, “Karşılıklı ticaretimiz 30 milyar euronun üzerinde ama bu artabilir. Almanya'dan gelen yatırımlar da Türkiye'de çok önemli. Bu yatırımlar bizi ileriye de taşıyabilir. Çünkü enerji sektöründe çok büyük bir işbirliğine ihtiyaç var. Türkiye'de ekonomide çok önemli büyüme hızı var. Kentlerin gelişmesi, altyapının iyileştirilmesi dikkate alındığında enerji çok önemli bir alan. Tartışma konusu olan sadece klasik enerji türleri değil, yenilenebilir enerji türleri de önemli. Bunun geliştirilmesi için Türkiye'de yeterli çerçeve koşullar mevcuttur" diye konuştu.

‘Biz de sizden çok şey öğrenebiliriz‘

Türkiye'nin ekonomik büyüme hızına ilişkin rakamların Almanya için çok önemli olduğunun altını çizen Merkel, "Sanıyorum pek çok ülke açısından AB'de de hem bir örnek hem de bir umut kaynağı olabilir. Ekonomik durumun bu kadar rahatlıkla düzelmiş olması, borçlanma durumundaki iyileşmeler başka ülkelere örnek olabilir. Almanya'da yüzde 80'in üzerinde borçlanma oranı var. Dolayısıyla biz de sizden çok şey öğrenebiliriz" dedi. AA, EC/BK