Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve işadamlarından oluşan 16 kişilik heyet, dünyanın 85 ülkesine ihraç edilen Malatya kayısısının İngiltere’deki pazarını artırmak için Londra’ya 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Bu sebeple İngiltere’de ticaret ve yatırım yapma olanaklarını ve kayısının İngiltere’deki pazarını artırmak için Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir iş birliği anlaşması imzalandı.

 

İş Birliği anlaşmasını TBCCI Başkanı  Emma Erdem ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Fatih Ilıcak imzaladı.

 

İmza töreninin ardından Malatyalı işadamları TBCCI Başkanı Emma Erdem’e kuru kayısı hediye etti.

 

Kayısı Araştırma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Soğukpınar, Malatya kayısısının dünya ihracatındaki önemi konusunda çarpıcı rakamlar verdi.

 

Malatya kayısısının yıllık ihracatının 360 milyon dolar olduğunu belirten Soğukpınar,  85 ülkeye ihraç edilen kayısının en büyük 5. alıcısının İngiltere olduğunu söyledi.

 

Kayısının Malatya’nın hayati can damarı olduğunu ifade eden Soğukpınar, ‘kayısının dünyadaki tek merkezi Malatya, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ine yakını, yaş kayısı ihtiyacının ise yüzde 50’sine yakınını Malatya’dan karşılıyor. Dünyanın pek çok yerinde kayısı yetişiyor ama Malatya’da yetişen kayısının tadı, aroması hiçbir yerde yok. Bu yüzden Malatya, dünyada kayısının başkenti olarak biliniyor’diye konuştu.

 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fatih Ilıcak da Malatya’nın ticaretini, sanayisini, yaşamını ve kültürünü tanıtmak için İngiltere’ye geldiklerini belirterek, bu ziyaret ile İngiltere ile ticari ilişkileri geliştirmeyi ve yetiştikleri ürünleri daha fazla pazara ihraç edebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Malatyalı işadamları Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile Ticaret Baş müşaviri Yavuz Mollasalihoğlu’ni ziyaret ederek bir bilgilendirme toplantısı yaptı.