Macron, "Türkiye hem Suriye'de oldu bittiyle operasyon düzenleyip, hem de NATO müttefiklerinden dayanışma beklememeli" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Macron'a verdiği yanıtta, "Barış Pınarı Harekâtı'yla gerekli şeyleri söyledik. Söylediği sözün bende karşılığı yok" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay The Economist dergisine verdiği röportajda Türkiye’nin  Suriye'nin kuzeyine yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı’nı hedef alan Macron, “NATO müttefikimiz Türkiye, bizim ilgimizin olduğu bir alanda haber vermeden askeri harekat düzenliyor” ifadeleriyle tartışma başlatmıştı. Macron daha sonra yaptığı açıklamada ise, “Şu an yaşadığımız şey NATO’nun beyin ölümüdür. ABD, Avrupa projesine sırtını döndü. ABD ve NATO müttefikleriyle stratejik karar alma mekanizmasında bir koordinasyon yok” demişti.

Macron bu açıklamalarının ardından, Fransa'nın başkenti Paris'te NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Macron burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili olarak, "Türkiye hem Suriye'de oldu bittiyle operasyon düzenleyip, hem de NATO müttefiklerinden dayanışma beklememeli" diye konuştu.

‘Beyin ölümü’ çıkışına tekrar değinen Macron, “Benim NATO’nun beyin ölümüyle ilgili yaptığım yorum, bir uyandırma çağrısıydı” diye konuştu.

ANKARA’DAN MACRON’A JET YANIT

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye karşıtı açıklamaları sonrasında Ankara'dan yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Barış Pınarı Harekâtı'yla gerekli şeyleri söyledik. Söylediği sözün bende karşılığı yok" dedi. Çavuşoğlu, "Macron, bu yalpalamalarla Avrupa'nın lideri olamaz, liderlik doğallıkla olur boyunu aşan söylemler ve eylemlerle olmaz" ifadesini kullandı.