Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada aşı olmayanların canını bir hayli "sıkmak" istediğini ve bunu "sonuna kadar" yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Onları hapse atmayacağım. Zorla aşı da yaptırmayacağım... Ama onlara şunu söylemek zorundayım: 15 Ocak'tan itibaren artık restorana gidemeyeceksiniz. Kahve içmeye çıkamayacaksınız. Tiyatroya gidemeyeceksiniz. Sinemaya gidemeyeceksiniz" dedi.

Macron'un bu sözleri ifade etmesinden sonra Covid-19 önlemlerini sertleştiren yasa tasarısı Ulusal Meclis'te kabul edildi. Karar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşı olmayanların hayatını zorlaştırmak için elinden geleni yapacağını söylemesi üzerine başlayan tartışmalar devam ederken alındı.

Tasarı, parlamentonun alt kanadındaki oylamada lehte verilen 214 oyla kabul edildi. Ulusal Meclis'ten 93 ret oyu çıkarken 27 vekil de çekimser kaldı. Ret oyu kullananların büyük bölümü, aşırı sağ ya da sol görüşteki milletvekilleri oldu.

Öldürülen terzi Tatar’ın eski eşine ömür boyu hapis Öldürülen terzi Tatar’ın eski eşine ömür boyu hapis

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Ulusal Meclis'ten geçen tasarı, dışarıda yeme-içme ya da sinema ve tiyatroya gitme gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra şehirler arası tren yolculuğu için tam aşılı olunmasını şart koşuyor. Negatif test sonucu ya da Covid-19 geçirilmiş olunduğuna dair belge gösterilmesi artık bu tip aktiviteler için yeterli olmayacak.

Aşı kimliği kuralları 16 yaşın üstündeki herkes için geçerli olacak. Hükümet başlangıçta bu kuralların 12 yaşın üzerindekiler için geçerli olmasını planlıyordu.

MACRON'UN TARTIŞMA YARATAN SÖZLERİ

Ulusal Meclis'teki oylama, Cumhurbaşkanı Macron'un hafta başında Le Parisien gazetesinde yayımlanan demecinin yankıları sürerken gerçekleşti. Macron'un açıklamaları, parlamentoda oylama öncesi yapılan oturumlarda da sert tartışmalara yol açarak tasarıyla ilgili görüşmelerin durdurulmasına neden olmuştu.

Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada aşı olmayanların canını bir hayli "sıkmak" istediğini ve bunu "sonuna kadar" yapmaya devam edeceklerini belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı, "Onları hapse atmayacağım. Zorla aşı da yaptırmayacağım... Ama onlara şunu söylemek zorundayım: 15 Ocak'tan itibaren artık restorana gidemeyeceksiniz. Kahve içmeye çıkamayacaksınız. Tiyatroya gidemeyeceksiniz. Sinemaya gidemeyeceksiniz" demişti.