LONDRA’DA KÜRTAJ PROTESTOSU

Türkiye’de uzun süredir tartışılan hükümetin kürtajı yasaklama planı İngiltere’nin başkenti Londra’da da bir grup kadın tarafından protesto edildi.

Kürtajın, kadının bir hakkı olduğu ve buna kadının karar vermesi gerektiği çağrısı yapan kadınlar, kürtajı yasaklama yasasının kadınların bedenlerine ve üretkenliğine yasak getirilmesi anlamına geldiğini savundu.

Londra’nın en kalabalık meydanlarından Trafalgar Meydanı’nında toplanan yaklaşık 30 kadın ‘benim bedenim, benim hakkım’, ‘elinizi bedenimizden çekin’, ‘kürtaj bir haktır, Uludere bir katliamdır’ şeklinde slogan attı.

Protesto gösterisinde Londra’da faaliyet gösteren ve aralarında Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın ve Sosyalist Kadın Hareketi’nin de bulunduğu 13 farklı dernek ve kuruluş tarafından ortaklaşa hazırlanan bildiri okundu.

Bildiride, kürtajın bir cinayet değil ancak kürtajı yasaklamanın bir cinayet olduğu ifade edilerek kadının özgür iradesiyle karar verdiği kürtajın bir hak olduğu yasaklanamayacağı ve kısıtlanamayacağı savunuldu.

Bildiride ayrıca kadın yoksulluğunun arttığı ve kadın istihdamının giderek düştüğü Türkiye’de, küçük yaştaki evliliklerle, zorla yapılan evliliklerin, kadın cinayetlerinin ve tecavüzlerin normalleştirildiği ve doğum kontrolünün tamamiyle kadına bırakıldığı görüşlerine yer verildi.

İngilizce okunan bildiri yoldan geçenlere de dağıtıldı. Grup, gösteriden sonra olaysız dağıldı.