AKP’de olağanüstü kongre kararı alınması, İtalyan basınında da geniş yankı uyandırdı.

La Stampa gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip 
Erdoğan’ın, vize serbestisi konusunda tarihi bir başarı elde eden Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan kurtulması için doğru bir zaman olmadığı yorumunu yaparak, “Türkiye’nin geleceği belirsizliklerle dolu” ifadelerini kullandı.  

La Stampa gazetesinin Türkiye uzmanı muhabiri Marta Ottaviani’nin kaleme aldığı yazıda, “Davutoğlu istifaya doğru gidiyor. Türkiye için ‘istikrar’ kelimesi mazide kaldı” yorumu yapıldı.

“Ülke, siyasi bir krizin eşiğinde ve kimilerine göre 2016’da erken seçim riski bulunuyor” denilen haberde, “Bu öyle bir bulut ki, ironik bir şekilde tam da Brüksel’in Türkiye’ye vize serbestisi için yeşil ışık yaktığı bir güne denk geldi. Hilal (Türkiye) şimdi, daha fazla ısınan Suriye sınırını, ulusal bir aciliyet halini alan Kürt meselesini ve uluslararası bir izolasyonun yol açtığı topallayan ekonomisini daha çok hesaba katmalı” ifadeleri kullanıldı.

“Davutoğlu, Erdoğan’a sınırsız haklar tanıyacak başkanlığa destek göstermedi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, her geçen gün birbirlerinden daha bağımsız ve emir alma-vermeye daha az eğilimli olduklarını belirten Marta Ottaviani, “Öyle ki Davutoğlu’nun istifası an meselesi. İkili, dün akşam neredeyse 2 saat boyunca görüştü. Cumhurbaşkanlığı, bunun rutin olduğunu söylese de sonra AKP’nin olağanüstü kongreye gideceği haberleri geldi. Davutoğlu’nun bugün bir basın toplantısı yapması bekleniyor. Çoğu için muhtemelen istifasını açıklayacak” şeklinde haberini sürdürdü.


Haberde, Davutoğlu’nu muhtemel istifaya götüren nedenler ise, “Başbakan, Erdoğan’ın talimatlarını göz ardı etmiş, dış politikada çok fazla Batılı bir çizgi üzerinde tutum sergilemiş, mültecilerin iadesi konusunda Avrupa ile çok fazla uyumlu davranmış olabilir, Ancak her şeyden önce, Erdoğan’a sınırsız haklar sağlayacak bir başkanlık yolunda anayasa reformuna çok düşük bir destek gösterdi” şeklinde sıralandı.


Erdoğan’ın, vize serbestisi konusunda tarihi bir başarı elde eden Davutoğlu’ndan kurtulması için doğru bir zaman olmadığı iddia edilen yazıda, “Türkiye için belirsizliklerle dolu bir gelecek var ve bu sadece Türkiye için geçerli değil” denildi.


“AB’nin istikrarlı bir Türkiye’ye ihtiyacı var”


AKP’de otoriter bir yönetimin yıllar içinde daha da şiddetlendiğinin öne sürülen yazıda, ancak partinin bunu halen sürdürmeye istekli olduğu belirtilerek, “La Stampa’ya açıklama yapan bir AKP'li, ‘Türkiye ve parti, Davutoğlu olmadan da yoluna devam edecek, ancak erken seçimler olmayacak’ dedi. Ancak durum kritik görünüyor. 2016’da sandıkların kurulması öngörülüyor” denildi.

Türkiye ekonomisinin, Suriye krizi, PKK ile mücadele ve Rusya ile olan gergin ilişkilerden dolayı ağırlaştığı kaleme alınan yorum haber, “Bir ülke ki bir sinir krizinin eşiğinde, tam da Brüksel’in istikrarlı bir müttefike ihtiyacı olduğu zaman” şeklinde bitirildi.