Kuzey Kıbrıs'ta uzun süreden devam eden siyasi krizin seçim kararı alınması sonrası farklı bir boyut kazandı.Brüksel’deki Kıbrıs dosyasına hakim gözlemcilere göre Rum yönetimi müzakere sürecini ötelemek için büyük bir fırsat yakalamış oldu.

Kıbrıs dosyasına hakim AB gözlemcisi Kuzey Kıbrıs’ta ki seçim kararını Brüksel’de kimse beklemiyordu.Ancak siyasi krizin uzun süredir devam ettiğini gözlemliyorduk.Seçim kararı alınması biraz sürpriz oldu dedi. AB gözlemcisi BM denetiminde yapılması beklenen müzakere sürecinin en iyimser sonbahar normal olarak 2014 başından itbaren başlaması eğliminin ise güç kazandığını söyledi.

AB gözlemcisi görülüyor ki 'Kuzey Kıbrıs'ın uzun bir siyasi istikrarsızlığa girme ihimali ortaya çıktı.Seçimlerden ne çıkacağı belli değil.Kıbrıslı Türklerin müzakerecisi kim olacak bilinmiyor. Seçim sonrası oluşacak hükümet müzakere sürecine nasıl yaklaşacak buda bilinmiyor diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin AB’den bazı talepleri olduğununda altını çizen AB gözlemcisi Avrupa Parlamentosu AP’de Kıbrıslı Türklere gözlemci statüsü tanınması ve doğrudan ticaret tüzüğü gibi konuların artık Kuzey Kıbrıs’ta kurulacak yeni hükümet sonrasına kaldığını görmemiz gerek dedi.

Bununla birlikte KKTC’de siyasi kriz derinleşirken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sessiz bir şekilde tek taraflı gündeme getirdikleri doğal gaz politikasını AB politikası yapma konusunda çok önemli mesafe katetti.

Bazı AB üyesi ülkelerin büyük desteği alan Rumlar doğal gaz konusunda Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’yi dışlayarak gündeme getirdikleri enerji politikasını AB politikası yapma çerçevesinde diplomatik çalışmaları AB genelinde artırarak sürdürüyorlar.

Öte yandan  Kıbrıslı Türkler siyasi krizle boğuşurken Rum lider Nikos Anastasiadis, AP Başkanı Martin Schulz ile Brüksel'deki görüşmesinde ‘Kıbrıslı Türklere gözlemci statüsü verilemez mesajını verecek.