İngiltere’deki ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi’nin davetlisi olarak Londra'ya gelen Kılıçdaroğlu, partinin One Nation Labour (Tek Ulus İşçi Partisi) adlı akşam yemeğine katıldı. Kılıçdaroğlu, İşçi Partisi lideri Ed Miliband ve partililer tarafından karşılandı. Karşılama sırasında İşçi Partililerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Londra'da kendini evinde gibi hissettiğini söyleyerek, 'İşçi Partililerle dünyanın sorunlarını konuşacağız. Çok güzel bir akşam olacağına eminim' diye konuştu. CHP lideri ayrıca, Avrupa'nın en köklü partisi olan İşçi Partisi'nin bir konuğu olarak burda bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Akşam yemeğinde kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bütün kültürleri buluşturan bir ülke olduğunu belirterek ‘dünyanın bütün kültürleri ve zenginlikleri burada ve ben de burada olmaktan çok mutluyum, gururluyum’ diye konuştu. 500’den fazla davetlinin katıldığı One Nation Labour (Tek Ulus İşçi Partisi) adıyla düzenlenen akşam yemeğine, aralarında İşçi Partisi iktidarında bakanlık yapan Ed Miliband ve David Lammy'nin yanı sıra çok sayıda milletvekili ve partili katıldı.

DENİZ BAYKAL’IN KONUŞMASI KUCAKLAYICI

Akşam yemeğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ın grup toplantısındaki konuşmasına ilişkin olarak şunları söyledi;

"Konuşma son derece güzel. İçeriği dolu dolu, bütünleyici, kavrayıcı, kucaklayıcı bir konuşma. Kapalı grup toplantısında Sayın Baykal'ın konuşma yapacağı daha önce iletildi. Ben de katılmak istedim aslında o konuşmaya ama ancak salı günü grup toplantısında konuşmam olması nedeniyle o toplantıya katılamadım. Eğer cuma günü olursa katılabileceğimi ifade etmiştim. Ama cuma günü Sayın Baykal, 'geç olabilir' dedi. O nedenle, salı günü yapıldı. Bir sorun yok, gayet güzel. Birliği, bütünlüğü savunan ve farklılıkları zenginlik kabul eden bir anlayıştan geldiğimiz için aramızda zaman zaman milletvekili arkadaşlarımız farklı düşünebilirler. Ama CHP'nin tüzüğü, programı, kimliği, tarihi, geçmişi belli."

‘Kapalı grup toplantısında Baykal’ın konuşmasını basına sızdıran partili hakkında bir yaptırım olacak mı? sorusuna Kılıçdaroğlu, ‘onu grup yönetimi düşünüyor’ diye yanıtladı.

FARKLILIKLARI ZENGİNLİK OLARAK GÖRÜRSEK BARIŞIN YOLUNU AÇARIZ

Akşam yemeğinin İngiltere’de bulunan değişik etnik ve kültürlere sahip insanları bir araya getirdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Eğer farklılıkları zenginlik olarak görürsek barışın yolunu açmış oluruz. İngiltere’de bunu görüyoruz. Bir arada barış içinde yaşıyorlar. Değişik kültürler bir araya gelebiyorlar. Farklılıkları zenginlik olarak kabul ediyorlar. Sosyal demokrat bir parti olarak biz de zaten onlarla aynı fikirdeyiz. Kendi ülkemizin kültürüyle gurur duyuyoruz. Evrensel anlamda dünyadaki bütün kültürlerin korunması lazım. Bütün kültürler insanların zenginliğidir. Bu kültürleri korumak da CHP’nin görevleri sosyal demokratların görevidir’ diye konuştu.

AMACIMIZ TÜRKİYE’Yİ AB’YE TAM ÜYE YAPMAK

Avrupa’daki sosyal demokratların ve sosyalist partilerin Türkiye’nin AB’ye girmesini her zaman desteklediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Avrupa’da sol iktidara geldiğinde Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinin hızlanacağına inandıklarını bu bağlamda İşçi Partisi ile CHP arasında yakın ilişkiler kuracaklarını ve birlikte çalışacaklarını dile getirerek CHP olarak amaçlarının Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu anayasa çalışmalarına ilişkin olarak da şunları söyledi: "Anayasa Komisyonu’ndaki arkadaşlar görevini yapıyorlar. Çağdaş, insan haklarına saygılı, özgürlükçü, evrensel değerleri bir anayasa kavuşması için çaba harcıyorlar."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün İngiltere Parlamentosu'nda düzenlenecek konferansa katılarak bir konuşma yapacak. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Ankara'ya haraket edecek.

Kılıçdaroğlu'nun İngiltere gezisine CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu eşlik ediyor.