Parlamentoda, Lambsdorff ve parlamenterlerin çeşitli konulara ilişkin  sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Türkiyede hala yargının bağımsız olmadığını söyledi.

 

‘’ABNİN SESSİZ KALMASI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR

 

Kılıçdaroğlu, ‘’Eğer gerçekten yargı reformu özgürlük getirecekse biz buna neden destek vermeyelim? Türkiyede bugün gazeteciler, milletvekilleri, avukatlar, öğretim üyeleri cezaevinde. 8 parlamenterimiz hücrede. ABnin bu konularda sessiz kalması bizi rahatsız ediyor. Hangi ülkede mahkum olmadan içerde tutuklu var ? Sadece AB İlerleme  Rapaorunda bu konuya ilişkin bir iki satır var. Bu da bizi tatmin etmiyor. Sahte delillerle internet sitesine haber yapan gazetecilker tutuklanıyorsa, öğrenciler gösteri yaptıkları için cezaevlerine gönderiliyorsa burada ne oluyor diye sormamız gerekiyor dedi.

Lambsdorffun Suriye ve Reyhanlıdaki gelişmeler, Kürt sorunu, anayasa reformundaki gelişmeler, yargı reformu gibi konularda CHPnin bakış açısını merak ettiğini sorması üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiyede hala demokrasi önündeki engellerin kaldırılmadığını vurguladı.

 

TÜRKİYEDE MEDYA ÖZGÜR DEĞİL

 

Türkiyede hala medya özgürlüğünün olmadığını ve 12 Eylül darbe anayasasının devam ettiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, anayasa reformu konusunda ise çok umutsuz olmadıklarını tekrarladı.

 

CHP olarak kürt sorunun çözümünde bir uzlaşma komisyonu oluşturulmasından yana olduklarını , bu sorunun silahla çözülemeyeceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, toplumsal mutabakatın sağlanması konusuna AKP hükümetinin buna sürekli olarak karşı çıktığını söyledi.

 

‘SURİYE KONUSUNDA DA HÜKÜMET YANLIŞ POLİTİKA İZLİYOR’

 

Suriye konusunda AKPnin yanlış politika izlediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ‘’Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘’Yurtta Barış, Dünyada Barış’’ demektedir. AKP iktidara ilk geldiği yıllarda komşu bölgelerde sorun istemiyoruz demişti. Şimdi nasıl? Sorunumuz olmadığı komşu ülke kalmadı. Suriyede demokrasi yok. İnsanlar öldürülüyor. Diktatör var. Ancak  bu sorun radikal grupları Türkiyeye sokarak da  çözülmez. Birleşmiş Milletler var. Bu konuda uluslararası toplantı yapılmasına karşı çıkıldı. Dış politika başka ülkelerin çıkarlarıyla inşa edilemez. Özgür Suriye Ordusu'nun karargahı neden Türkiyede olsun? şeklinde konuştu.

 

AVRUPALI PARLAMENTERDEN BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ELEŞTİRİ

 

AP Milletvekili, Alman Hür Demokrat Partili Lambsdorff, Başbakan Erdoğanın Bizi Yalnız Bıraktı şeklindeki açıklamasının yanış anlaşıldığını ve Suriye konusunda Batılılar olarak hiçbir zaman askeri çözümü desteklemediklerini söyledi.


Lambsdorff, ‘’Hollanda ve Almanyada NATO çerçevesinde Güneydoğuya asker konuşlandırılmasına Batılılar olarak hep endişe duyduk. Türkiyede hükümet ile muhalefet partileri arasında hoşnutsuzluk var. Reyhanlı saldırısı Türkiye Cumhuriyetindeki en ciddi saldırıdır. Umarım bu konuda toplumsal barış sağlanır. Umarım bir daha Boston, 11 Eylül, reyhanlı ve buna benzer  saldırılar birdaha yaşanmaz şeklinde konuştu.

 

Kılıçdaroğlu parlamentoda İstanbul St. Benoit Lisesi öğrencileri ile biraraya geldi. Öğrenciler Kılıçdaroğluna okul kütüphanesinden Atatürk konulu kitap hediye etti.

 

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Loğoğlu ve Oran ile birlikte daha sonra basına kapalı olarak AP Başkanı Martin Schulz ile biraraya geldi.