İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın da BM destekli müzakerelere destek amacıyla bugün Kıbrıs'ı gideceğini yazan gazete diplomatların görüşmeleri "Ada'nın Türk ve Rum nüfusu arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden sorunun çözümü için onyıllardan bu yana gelen en iyi şans" olarak tanımladığını aktarıyor.

Emine Çolak'ın da "Gelişen bir kazan kazan durumu var, yıldızlar çözüm için birleşmiş gibi gözüküyor. Kıbrıs sorununun çözümüyle tüm bölgenin kazanacak çok şeyi var ve bence her iki taraf ta şu anda ciddi bir fırsat penceresi olduğunu fark etti" dediği belirtiliyor.

Gazete barış temasıyla kampanya yürüten Mustafa Akıncı'nın geçen Nisan'da seçilmesiyle çözüm umutlarının arttığını vurguluyor. Akıncı'nın Rum kamuoyunda popüler değilken bile çözümü savunarak iki yıl önce iktidara gelen Rum lider Nicos Anastasiades ile bu ay altı görüşme yapacağı vurgulanıyor.

Doğalgaz keşfi

Daily Telegraph, iyimser havayı destekleyen bir faktörün de Kıbrıs açıklarında 2011'de doğalgaz keşfedilmesi olduğuna dikkat çekiyor. John Kerry'nin de Noel'e doğru ivme kazanması beklenen görüşmelere destek vermek için gelecek ay Kıbrıs'ı ziyaret edeceği söyleniyor.

Gazete çözümün önündeki en büyük engellerden birininse 1974'de Güney'e kaçan 145 bin Rum ve Kuzey'e kaçan 45 bin Türk'ün geride bıraktıkları mülkleri olduğunu söylüyor. Bu soruna çözüm için getirilen öneriler arasında da hak sahiplerine uluslararası bir fondan tazminat ödenmesi. Aynı fonla Ada'daki Türkler'in yeni kamu kuruluşları ve güvenliğinin de sağlanması öneriliyor. (BBC Türkçe)