Sağlık skandalı, 3 kadının, İtalya'nın güneyindeki Barletta kentinde bulunan Spinazzola adlı özel bir tanı merkezinde gıda toleransı testi yaptırdıktan sonra aniden rahatsızlanması üzerine ortaya çıktı. Mide asidi sorunu olan 28 yaşındaki Teresa Sunna, hastaneye götürülürken hayatını kaybetti, 36 yaşındaki Anna Abrescia ve 62 yaşındaki Addolorata Piazzolla ise yoğun bakıma alındı. Panzehir tedavisi uygulanan kadınların sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı. Bu olaylar zinciri üzerine İtalya Sağlık Bakanlığı alarma geçti. Trani Cumhuriyet Savcılığı ise “ölüme neden olmaö, “kasıtlı gıda zehirlenmesine yol açmakö ve “ağır yaralanmaya sebep olmakötan söz konusu tanı merkezinin sahiplerine dava açtı. İlk yapılan açıklamalarda, internet kanalıyla alınan ve Çin'de üretildiği sanılan, sorbitol içeren söz konusu testlerin bozuk olduğu, bu nedenle onun uygulandığı hastaların zehirlendiği belirtildi. Ayrıca yapılacak analizler sonunda kesin açıklama yapılacak olsa da, söz konusu testlerde kullanılan sorbitolün, tıbbi değil endüstriyel kullanım tipinde olduğu ihtimali de telaffuz ediliyor.

Savcılık, ölen kadının vücudundan alınan bazı örnekleri, toksikolojik testlerin yapılması için Pavia Zehir Kontrol Merkezi'ne gönderdi.

TESTLERİ eBAY'DAN ALMIŞLAR

Kadınlara bu testi uygulayan ve kaçak çalıştığı tespit edilen tanı merkezi kapatıldı. Güvenlik güçleri yaptıkları araştırma sonunda, muayenehanenin bayat olan bu testleri, internet üzerindeki alışveriş sitesi eBay kanalıyla İngiltere'den satın aldığını ortaya çıkardı.

Bunun üzerine İtalya Sağlık Bakanlığı, büyük bir felaketin önüne geçmek için diğer Avrupa ülkelerini de alarma geçirdi. Ülkedeki sağlıkla ilgili kurumlar da, vatandaşları internet üzerinden satılan sahte ilaçlar konusunda daha dikkatli olmaya çağırdı. Demokrat Parti'den (PD) yapılan açıklamada, olayın aydınlatılması için konunun hemen Parlamento gündemine getirileceği belirtildi.

Öte yandan, uluslararası çapta yapılan araştırmalar, organize suç örgütlerinin, daha az riskli olan sahte ilaç işinden, uyuşturucu satışından kazanılandan 150 kat daha fazla gelir elde ettiği gerçeğini ortaya koyuyor.