Başbakan Matteo Renzi'nin lideri olduğu iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) tarafından hazırlanan ve aylardır ülke gündemini meşgul eden “medeni birliktelik" yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde güvenoyuna tabi tutuldu. 630 sandalyeli mecliste 372 evet, 51 hayır ve 99 çekimser oy kullanılan tasarı, bu sonuçlara göre yasalaşmış oldu.

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi milletvekilleri, yeterli bulmadıkları ve bazı noktalarda ayrımcı olduğunu öne sürdükleri tasarı için “çekimser" oy kullanmayı tercih etti. Yoğun tartışmalar sonucu çeşitli değişikliklere uğramış olan söz konusu tasarı, şubat ayında parlamentonun üst kanadı Senato'dan da onay almıştı. 

Eşcinsel çiftlere, birbirlerinin çocuklarını evlat edinme hakkı tanıyan madde ise, muhafazakar kesimin tepkisi üzerine tasarıdan çıkarılmıştı. İtalya, Batı Avrupa ülkeleri arasında eşcinsellere yönelik herhangi bir yasal düzenlemesi bulunmayan tek ülkeydi.

Adını, yasanın mimarı olan PD üyesi Senatör Monica Cirinna'dan alan “Cirinna Yasası", medeni birliktelik içinde olan çiftlere, partnerinin ölmesi halinde emekli maaşından ve mirasından faydalanma, aynı soyadı taşıma gibi haklar ile evli çiftlerin vergi mesuliyetlerini veriyor. 

Yasa, evlenmeden birlikte yaşayan çiftler konusunda da düzenlemeler içeriyor.

Başbakan: “Bugün bayram"

LGBTİ örgütleri, tasarıda yapılan değişikliklerden ötürü kısmen bu yasadan memnun. Yasanın çıkarılmasından memnun olmayan birçok sağ parti ise, bu konuda referanduma gidilmesi için girişimde bulunacaklarını açıklarken, yasanın kabul edilmesini sevinçle karşılayan aktivistler meclisin önünde ve Roma sokaklarında kutlamalar yaptı.

Başbakan Matteo Renzi ise, bugünün (dün) nihayet kabul edilmiş ve yıllar sonra medeni haklar edinmiş birçokları için bir bayram olduğunu ifade etti. Yasaların ideolojiler için değil, insanlar için yapıldığını belirten Renzi, böylece İtalya'da önemli bir sayfa daha açıldığını söyledi.

Senato Başkanı Pietro Grasso ise, “Uzun zamandır inkar edilen hakların teyidi için önemi bir adım" açıklamasında bulundu.

Katolik Kilisesi'nden ve muhafazakarlardan tepki

Öte yandan, Katolik Kilisesi ve muhafazakarlar yasaya tepkilerini ortaya koydu. Twitter'da “#renziciricorderemo (Renzi bunu hatırlayacağız)" etiketiyle başbakana karşı yorumlar yapıldı.

Birçok Katolik topluluk, sosyal medyada Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya yasayı onaylamama çağrısı yaptı.

Katoliklerin lideri Papa Francesco ise daha önce yaptığı açıklamalarda, eşcinsellere Kilise kapılarının kapatılamayacağını belirterek, “Ben kimim ki onları yargılayayım" ifadeleriyle çarpıcı bir söylemde bulunmuş, doktrinleri değiştirmeden onlara karşı anlayışlı olunması gerektiğini dile getirmişti. Papa, eşcinsel evliliklere ilişkin karşı duruşunu, “Tanrı'nın istediği aile ile başka birliktelikleri karıştırmamak gerek" sözleriyle ifade etmişti.