Övgü Pınar / Roma


Bugün Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nda İtalyan parlamenterlerle bir araya gelen Napolitano, "Türkiye haklı, anlaşmalara saygı gösterilmeli. Pacta sunt servanda (ahde vefa)" ifadelerini kullandı.

Napolitano, Fransa ve Almanya'nın bu konudaki tutumlarını eleştirerek, bu iki ülkenin Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından sadece 2 yıl sonra 'fikirlerini değiştirdiğini' söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı, Paris ve Berlin'in aksine Roma'nın 'verilen sözlerden asla geri adım atmadığını da' vurguladı. 'Kanla değil ama kalemle imzaladılar'

Napolitano şöyle konuştu:

"Bundan 4 yıl önce Türkiye'yi ziyaret ettiğimde hep aynı sözleri tekrar etmiştim: "pacta sunt servanda" (ahde vefa)… (Türkiye için uygulanan) formül, müzakerelerin "ucunun açık" olmasını öngörüyordu, Yani, nihai çözümün tam üyelik olma ihtimali de dışlanmıyordu.Fakat bu yükümlülüğü, kanlarıyla olmasa bile kalemleriyle imzalayan iki önemli ülkenin,Fransa ve Almanya'nın hükümetleri iki yıl sonra,"Hayır, biz
Türkiye ile görüşmelerin daha fazla ileri götürülmesini ve nihayete erdirilmesini istemiyoruz" dediler."

İtalyan Cumhurbaşkanı, 'Sarkozy ve Merkel gibi hareket etmediğini' söyledi:

"Yani (Türkler) bize "anlaşmalara saygı göstermiyorsunuz" demekte haklılar. Bense sadece İtalya'nın inandırıcılığını savunmaya çalışıyorum ve bizim asla Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Başbakan Merkel gibi hareket etmediğimizi söylüyorum."

Napolitano müzakarelerin sürdürülmesi gerektiğini de belirtti: "Biz asla verilen sözlerden geri adım atmadık. Bize göre, müzakereler sürdürülmelidir ve bu müzakerelerin muhtemel sonuçları daha sonra tartışılmalıdır."

Rumlar'ı kızdırdı

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen haftaki Roma ziyareti sırasında da AB üyeliği konusunda Türkiye'nin tezlerine yakın bir duruş sergilemişti.

Napolitano, ülkesinin yıllardır istikrarlı olarak Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini hatırlatarak, AB dönem başkanlığı süresince de bu desteğin süreceğini söylemişti.

Napolitano'nun Kıbrıs sorununa da değinerek, adanın güneyine atıfla "Kıbrıs'ın AB'ye kabulünün durumu zorlaştırdığını" söylemesi, Rumlar'ı rahatsız etmişti.

Kıbrıs'ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Rumlar'ın bu sözlerinden dolayı Napolitano'yu "protesto" ettiğini yazmıştı.