İsviçre Federal Meclisi vatandaşlığın sonradan elde edilmesine ilişkin yasada önemli değişiklikler yaptı. Hükümetin yaptığı nispeten yabancılar lehine olabilecek önerileri reddeden meclis, İsviçre pasaportunu almayı iyice zorlaştırdı. İsviçreli ile evli eşlerin ve yabancı uyruklu çocukların kısa sürede vatandaşlık almalarını sağlayan “hafifletilmiş vatandaşlık” diye de adlandırılan hakkı da iptal etti.

Yeni düzenleme de gelen bir başka yenilik pasaport almak isteyen yabancı ülkeye ait dil bilgisini yazılı ve sözlü olarak kanıtlamak zorunda olacak.

 

SENATO ONAYINDAN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

 

Federal Meclis tarafından yapılan yeni düzenlemeler Senato onayından geçtikten sonra yürürlüğe girecek. Senatoda yapılan düzenlemelerin değiştirilmeden geçeceği yönünde kuvvetli beklenti var.

 

Yeni yasa şu değişiklikleri getirdi:

--Sığınmacı olarak ülkeye gelenlerden geçici ikamet izni ile İsviçre’de kaldıkları süre ikamet süresinden sayılmayacak. Normal ikamet izni almalarından itibaren geçen süre ikamet süresi olarak kabul edilecek.

--Vatandaş olmak isteyen yabancı ülke dillerinden birini yaşadığı kantona bağlı olarak (Almanca, Fransızca, İtalyanca veya Romanş) iyi bildiğini sözlü ve yazılı olarak ispatlayacak.

--Yürürlükteki yasaya göre uygulanan “hafifletilmiş vatandaşlık” sistemine son verilecek. Bütün yabancılar aynı sistemle vatandaşlık elde edecek. Yani İsviçre vatandaşı ile evli olan yabancı eş ile yabancı uyruklu çocuklar beş yıl ikamet ettikten sonra eskiden olduğu gibi otomatik İsviçre vatandaşı olamayacaklar. Yeni kurallar onlara da uygulanacak.

-- İsviçre vatandaşı olmak isteyen yabancılar durumlarına bakılmaksızın en az 10 yıl İsviçre’de ikamet etmek zorunda olacaklar.

--Yabancılar bunun yanı sıra ancak uzun süreli ikamet hakkı tanıyan ‘C’ tipi oturma iznine sahip olduklarında, vatandaşlığa başvurabilecekler. Yani kişi 10 yıl ve daha fazla ikamet etmiş olsa bile eğer ‘C’ ikametine sahip değil ise vatandaşlık başvurusu baştan reddedilecek.

--Yürürlükteki mevcut yasada yer alan ve ikamet sürelerinde gençlere avantaj sağlayan kural da iptal edildi. Buna göre çocukken İsviçre’ye göç edenlerin 10 ile 20 yaş arasında geçen her bir yılı artık iki yıl gibi ikamet süresine sayılmayacak. Onlar da yetişkinlere uygulanan kurallarla vatandaşlığa geçecek. Yıllar bire bir sayılacak.

--Vatandaş olmak isteyen yabancılar, oturdukları belediye meclisinden vatandaş olmaları için olumlu karar aldırmak zorunda olacaklar.

--Vatandaşlığa başvuran yabancılar dinlerini belirtmek zorunda olmayacaklar.