İsviçre, AB ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle serbest dolaşım çerçevesinde ülkeye gelen göçmen sayısının artmasından endişe ediyor.

Kısıtlama kararı 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren uygulamaya başlandı. 2014 yılına kadar geçerli olmak üzere her yıl bu ülkelerden 3 bin 800 göçmen İsviçre’ye girmesi kararlaştırıldı.

AB'ye 2004 yılında katılan Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Polonya, Letonya, Slovakya, Estonya ve Litvanya vatandaşlarının ülkeye girişleri kısıtlanmış oldu.

İsviçre hükümeti bu kararın alınmasındaki gerekçeleri şöyle açıkladı:

"Geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 bin AB vatandaşı İsviçre'ye giriş yaptı işte bu rakam şimdi 2014 yılına kadar kısıtlanarak her yıl 3 bin 800 göçmene indirildi. Yoksa yine bu rakamın 100 binleri bulması halinde İsviçre ekonomisinin krize girmesi kaçınılmaz olur, ayrıca bu göçmenlerin ülkedeki göçmen iş gücünü de tehdit eder. Onun için bizim bu konuda tedbir almamız kaçınılmaz olmuştur."

Öte yandan İsviçre'nin aldığı bu karar ülkedeki göçmen ve muhafazakar sağcı kesimi memnun ederken alınan önlemin AB ülkelerinin bir kısmına yönelik olması net bir ayrımcılık olarak değerlendirildi.

Diğer taraftan AB Dış Politika temsilcisi Catherine Asliton, İsviçre'nin aldığı kararın serbest dolaşım anlaşmalarına ters düştüğünü oysa İsviçre'nin Serbest dolaşım anlaşmasına imza koyduğunu hatırlatarak, İsviçre'nin bu kararından dönmesini istedi.



(SS)