Türkiye’de yedi yıl altı ay hapis cezasına çarptrılan ve yirmi iki günden beri İsviçre Zürich Havalimanı’nda bekletilen 28 yaşındaki gazeteci Hülya Emeç’in iltica talebinin ret kararına yapılan itiraz Federal Mahkeme tarafından kabul edildi. Emeç’in Salı günü havalimanından çıkarılabileceği belirtildi.

Emeç‚ "Hakkımdaki hapis cezasının onanması nedeniyle zorunlu olarak terk ettiğim ülkemden, iltica talebinde bulunduğum İsviçre’de ret kararına yaptığımız itiraz bugün Federal Mahkeme tarafından kabul edildi. Gerekli işlemleri tamamlanmasının ardından Salı günü havalimanından çıkabileceğim. Yirmi iki günde desteğini bir an olsun eksik etmeyen, imza kampanyası ve yoğun işlemleriyle başvurumun kabul edilmesini sağlayan dört bir yandaki meslektaşlarıma, kurumlara ve bu süreçte tanışma fırsatı bulduğum yürekli yüzlerce dosta teşekkürü dost bilirim. Dayanışmayla" şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye'de Karınca, Fırat Haber Ajansı’nda görev yaptığını ve yazdığı haberlerinden dolayı ‘terör propagandası’ yapmaktan ve daha sonra ‘terör üyesi’ olmaktan hakkında 7 yıl 6 ay cezası onanan Emeç ‚’ Sadece haber yapmayı, mesleğimi düşünürken, kendimi ‘insani bir ortamda nasıl yaşayabilirim, nasıl güvende olurum’ diye düşünmeye başlarken buldum. Türkiye’de ceza almam benim ne kadar haklı ve gerçekçi haberler yaptığımı gösteriyor’dedi. 

HÜLYA EMEÇ KİMDİR?

Hülya Emeç 2014 yılı Musa Anter Juri Özel Ödülü’nün sahiplerinden. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Van başta olmak üzere Türkiye’nin birçok illinde çalışmış. Çalıştığı kurumlar Dicle Haber Ajansı ve Van TV Kanun Hükmünde Kararnâme (KHK) ile kapatılınca, serbest gazeteciliğe başlamış ve Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından verilen Uluslararası Basın Kartı’na sahip. Ancak yedi yıldır gazeteci olan Emeç, 12 gündür İsviçre’deki Zürih Havalimanı’nda farklı ülkelerden yedi kişi ile beraber bir iltica odasında tutuluyor. Nedeni ise yazdığı haberlerden dolayı onanan yedi yıllık hapis cezası.

Süheyla Kaplan/ Hamburg