İsviçre bu yıl başından geçerli olmak üzere günlük hayatı ilgilendiren pek çok kuralı yürürlüğe koydu. Bunlardan biri de soyadı kanununda yapılan değişiklik oldu. Gerek kadın hakları gerekse bürokraside yarattığı sıkıntılar göz önüne alınarak, İsviçre iki soyadı kullanımına son verdi.

 

İKİ SOYADLI AİLEYE GEÇİŞ

Yeni düzenleme yılbaşından itibaren yürürlüğe girdi. Buna göre, bu yıl başından itibaren evlenen çiftlerden her biri evlendikten sonra da kendi soyadını ömür boyu taşıyabilecek. Çiftler ayrı soyadlarda olabilecekleri gibi, yeni kanun, çiftlere tek bir soyadı altında birleşme hakkını da tanıyor. Yapılan değişikliğe göre, nikah töreninde çiftler hangi tarafın soyadı altında yaşamak istediklerini beyan edecekler. Bu durumda geleneksel uygulamaya aykırı olarak erkek de karısının soyadını alarak, hayatına devam edebilecek.

 

KADINLAR İKİ SOYADLI OLMAKTAN KURTULUYOR

Eski uygulamaya göre yapılan, kadınların bekarlık soyadları ile birlikte eşlerinin soyadını da beraber taşıması uygulaması da yeni yasa ile son bulmuş oluyor. Kadın nikah sırasında ya eşinin soyadını alacak ya da kendi soyadında devam edecek.

Kendi bekarlık soyadında karar kılan çiftlerin çocukları ise ana-babanın belirlediği (çiftlerden birinin) soyadının taşıyacaklar.

Nikahsız beraberlikten doğan çocuklar doğrudan annenin soyadını alacak. Ancak, çiftlerin ortak talebi ile çocuk babanın soyadını da kullanabilecek.

 

ESKİ EVLİLERDE YARARLANACAK

Yeni düzenlemeden evlilik tarihine bakılmaksızın eski çiftler de yararlanabilecek. Buna göre, evli kadınlar bekarlık soyadlarına dönebilecekleri gibi, hem kendi hem de kocasının soyadı olmak üzere iki soyadı taşıyan kadınla da tek soyada karar kılabilecek. Nüfus memurluklarına yapılacak bir başvuru ile kadınlar tek soyadına kavuşabilecek. Yalnız bunun maddi külfeti olacak. Bu durumdaki kadınlar başvuru için, yeni pasaport ve kimlik harcı hariç olmak üzere 75 İsviçre Frangı ödemek zorunda kalacaklar.

İki soyadı ile devam etmek isteyen kişiler ise bu şekilde devam edebilecekler. Ancak bundan sonra İsviçre'de iki soyadı almak mümkün olmayacak.