2012 yılı ocak ayında dernek yönetiminin belediye gönderdiği talep, Fitja Belediyesi tarafından üç hafta önce onaylandı. Fitja Polisi de Perşembe günü aldığı bir kararla camii minaresine yerleştirilen hoparlörden ezan okunmasına izin verdi. İzni alan cami yönetimi Perşembe günü, minareye bir hoparlör yerleştirerek kablo çekti ve Cuma namazına hazırladı. 32 metre yüksekliğinde tek minareli camiden yükselecek ezan süresinin 3-5 dakikayı geçmemesi ve 60 desibelden yüksek olmaması şartı konuldu.  İsveç Demokratları Partisi ise, ezan iznini engellemek için büyük uğraşı verdi ancak emniyet yetkilileri, ezan izninin ifade ve din özgürlüğü çerçevesinde verildiğini belirterek, bölge halkı ve trafik gibi konuları göz önüne alarak ezan izninin sadece Cuma namazları için verildiğini söylediler.

 

ÖRNEK OLACAK

Botkyrka Türk Kültür ve Cami Derneği başkanı İsmail Okur, ezan izninin verilmesini büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, İsveç’in bu kararla ifade ve din özgürlüğüne ne kadar önem verdiğini gösterdiğini söyledi. İsmail Okur, “1994 yılından beri planlanan ezen okuma girişiminin iyi sonuçlanmış olması bizi çok sevindirdi. Bu kadar yıl bizler İsveç’e bir şeyler verdik şimdi bizim de bir şeyler almamızın zamanı. Bizler Türkiye toplumu olarak içinde yaşadığımız topluma uyum sağladık ve sorun çıkarmadan yaşadık. Ezan dinimizin bir parçasıdır. İsveç’teki Müslümanların sayıları 100 binin üzerinde. Özellikle bizim bölgemizde çoğunluğu Türk olmak üzere çok sayıda Müslüman var. Camimiz herkese açık. Umarım bu karar sayesinde diğer camilere de ezan okuma izni verilir”dedi.

 

İsmail Okur, Müslüman ülkelerde günde 5 kez ezan okunduğuna dikkat çekerek, ileride bunun iznini de alabilmeyi ümit ettiklerini söyledi. Botkyrka turizm bürosunun da camideki ezan iznini desteklediği ve Türk camiini Turistlerin gezmesi ve görmesi için turlar düzenlemeye başladığı bildirildi. 

 

İLK EZAN SAAT 12.55’DE OKUNDU

Camide tarihi ezan okuma sırasında yaklaşık 1200 kişi camiye geldi. İsveç medyası da ezan okumaya büyük ilgi gösterirken, resmi televizyon kanalı SV 1 naklen yayın yaptı. İsveç medyası, Türk camiine verilen ezan izni sayesinde ülkenin diğer bölgelerindeki camilerin de ezan okuma izni alabileceklerini duyurdu.

Göteborg’da Ortadoğululara ait caminin, Fitja camiini örnek göstererek, yetkililerden ezan okuma girişiminde bulunacağı bildirildi.