Önerilecek yeni tasarının yasalaşması halinde mevcut yasada sınırsız olan oturma ve çalışma izinleri üç yıl süre ile sınırlandırılırken, aile birleşmeleri kısıtlanıyor ve geçim yardımları kuralları sertleştiriliyor.

İsveç koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Göçmen Bakanı Morgan Johansson hükümetinin yasa tasarısını savunarak ‘‘İçinde bulunduğumuz sığınmacı krizi  göz önüne alındığında diğer Avrupa Birliği ülkelerinden daha cömert bir sığınmacı yasası uygulamamız bana göre zor. 160 bin sığınmacı kabul ettikten sonra bütün sığınmacı yerleşkelerimiz dolmuş durumda.’’ diye konuştu.

Önerilen yasa tasarısının üç yılla sınırlı kalıp kalmayacağı konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Göçmen Bakanı Morgan Johansson ‘‘Amacımız yasanın üç yıl ile sınırlı olması. Bu üç yıl boyunca şimdiye kadar ülkeye gelmiş olan sığınmacıların topluma entegrasyonu ve AB içinde sürdürülebilir bir sığınmacı sistemi kurulması için çalışacağız. Bu yasa üç yıl geçerli olacak. Ancak üç yıl sonrasındaki koşullar öngörümüzden farklı olursa yasa koyucu farklı bir değerlendirmede bulunabilir’’ diyerek yasanın kalıcı olabileceğinin sinyalini verdi.

Sığınmacılar konusunda muhalefet partilerinin kendi aralarında farklı düşünmesi ve ortak karşı bir öneri sunamayacağını öngören koalisyon hükümeti tasarının mecliste kabul edileceğini umuyor.